Valoarea familiei creștine în literatura română

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a incorona opera sa, Dumnezeu a creat barbatul si femeia, acel ,,Fiat lux '' dumnezeisec l-a avut in vedere si pe om.Acestia au primit puterea de a contribui la perpetuarea speciei umane. ,,...Si vor fi amandoi intr-un singur trup''. Unirea are menirea de a da nastere unei noi fiinte dupa chipul lui Dumnezeu. Cristos a consacrat aceasta unire prin ridicarea casatoriei la rangul de Sacrament.

Sotii care in fata lui Dumnezeu si a Bisericii au promis de a fi impreuna, asa cum porunceste Sfanta Biserica, primesc harul deosebit de a-si indeplini datoriile. Ei isi dau seama de demnitatea pe care o au si nu vor da inapoi in fata vicisitudinilor vietii.

Romanul ,,Ion'' de Liviu Rebreanu ca istorie a unei casnicii se prefigureaza inca din primele pagini. Desi n-o iubeste pe Ana, fiul Glanetasului se va casatori cu ea, pentru ca are locuri, case si vite multe. Profitand de naivitatea ei, o lasa insarcinata inainte de nunta- ceea ce nu convine cu dogmele crestine. El nu are nici un sentiment fata de fiica lui Vasile Baciu, ca femeie, dar casatoria ii va aduce o importanta pozitie sociala, un loc fruntas printre ,,bocotanii satului'', indepartandu-se de adevarata dragoste, Florica, pe care o va regreta mai tarziu si din cauza careia va sfarsi tragic.

Viata de familie se intemeiaza deci pe interse economice. Un critic afirma ca,, In societatea taraneasca femeia reprezinta doua brate de lucru, o zestre si o producatoare de copii.'' Femeia nicidecum nu este iubita, respectata sau inteleasa, si daca vorbim in special despre Ana, cazul ei este si mai dramatic, caci dupa casatorie ea este batuta si de tata si de barbat- Cum putem vorbi de o familie crestina ?

Viata grea pe care o are Ana, nu-i da acesteia dreptul de a se spanzura, lasandu-si copilul de izbeliste. Gestul spanzurarii arata firea slaba Anei, lipsa de credinta in Dumnezeu, si dupa cum stim, nici Ion nu prea se temea de Dumnezeu, deci inca un motiv in plus sa credem ca familia nou creata nu este intocmai o familie crestina.

Pntru Ion familia nu are nimic din ce stim noi din catehism: cei doi nu traiesc in unire, dragoste si credinta unul fata de altul, nici nu indura cu rabdare greselile celuilalt, nici macar copilul nu-i inmoaie inima, iar dupa moartea mamei, el este ingrijit de bunica. Copilul ramane in familie doar pentru ca tatal sau sa nu piarda averea.

Poate nu e vina lor in totalitate. Parintii nu si-au educat copii in spiritul credintei. Ion avea un tata betiv, care a dat toata averea pe bautura, ceea ce l-a impins pe Ion sa fie lacom pentru pamant. Baciu isi pierde nevasta inca de la nasterea Anei si pentru ca o iubea prea mult, incepe sa-si urasca fiica, fara sa-i arate nici macar o data, nici un pic de afectiune.

O alta casnicie nefericita, inca de la inceputul ei, este cea a Persidei cu Natl din romanul ,,Mara''. Cei doi se casatoresc in taina in fata unui preot ortodox, aceasta dragoste fiind oarecum nelegiuta, pentru ca nici unul dintre tineri nu primeste binecuvantarea parintilor.

Greutatile care apar, precum si evolutia divergenta a caracterelor lor, inaspresc relatiile dintre cei doi soti. La aparitia copilului ca in orisice familie situatia se mai imbunatateste dar un nou conflict izbucneste cand vine vorba de religia in care sa fie botezat copilul.

Faptul ca cei doi isi unesc destinele pe ascuns, denota egoismul lor, lipsa de respect fata de parinti, care s-au chinuit sa-i creasca. Stim ca Persida este crescuta doar de mama ramasa vaduva, care incearca sa-i dea o educatie aleasa dacand-o la manastire.

Persida regreta neimplinirea ei in casnicie, concluzionand spre sfarsitul romanului ideea de ,,om de virtute '', gandindu-se la mama sa, care a fost toata viata un om chibzuit, harnic si virtuos ,, Draga mea mama !...Daca ar fi toti ca tine, n-ar mai fi in lumea asta decat fericire !''

Cum poate sa le mearga totul bine, sa-i ajute Dumnezeu, cand ei nu au ascultat de nimeni ?

Am avut pana acum doar exemple contrare moralei crestine, dar exista in literatura romana-chiar daca in numar mic- opere care sa reliefeze o viata de familie fericita, in care copii sunt educati in spirit crestin.

Cred ca cea mai aproape de perfectiune este romanul lui Mihail Sadoveanu -Baltagul- in care este relatat drumul pe care il parcurge Vitoria pentru a-si gasi sotul si cu aceasta ocazie sunt rememorate secvente din viata de familie.

Desi viata de oier este foarte dificila, pentru ca ciobanul trebuie sa stea departe de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valoarea familiei crestine in literatura romana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 116 cuvinte
Nr caractere:
5 505 caractere
Marime:
10.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
credinta, dumnezeu, popor crestin, cultura
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: patrimoniu cultural
Sus!