Trezirile religioase din America

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Termenul de trezire religioasa este des folosit in mediile neoprotestante incepand cu primele decenii ale secolului 18, cu referire la perioadele de interes religios crescut. Predicile si adunarile de rugaciune, frecvent marcate de un emotionalism intens, sunt caracteristice acestei perioade, cand se dorea reinnoirea credintei personale a membrilor din diferitele culte religioase si motivarea oamenilor de a-si marturisi public credinta pentru prima oara. Prin extrapolare, termenul este folosit si pentru orice miscare religioasa importanta din trecut. In Evul Mediu in Europa occidentala, asemenea treziri au avut loc in conexiune cu organizarea Cruciadelor si sub auspiciile diferitelor ordine monastice catolice, uneori cu manifestari bizare, cum ar fi cazul Flagelantilor sau mania dansului. Reforma protestanta din secolul 16 a fost de asemenea insotita de treziri religioase.

Ar fi mai exact insa a limita aplicarea termenului la istoria protestantismului modern, in special cel din Marea Britanie si din Statele Unite, tari in care asemenea miscari au inflorit cu o vigoare neobisnuita. Secta metodista de exemplu a aparut dintr-o astfel de miscare in prima jumatate a secolului 18. Miscarea respectiva a numita ulterior Miscarea sau Trezirea Wesleyana.

Marea Trezire a fost una dintre aceste miscari de revigorare a credintei in coloniile americane, atingand un apogeu in anii 1740. Treziri religioase locale avusesera loc si anterior, unul dintre sustinatorii acestora fiind predicatorul congregationalist Jonathan Edwards. In 1739 si 1740 predicatorul englez George Whitefield a intreprins lungi turnee peste Atlantic, atragand mase mari cu predicile despre necesitatea pacatosilor de a se pocai. Exemplu lui a fost urmat de alti predicatori, aparand astfel predicatorii itineranti.

Marea Trezire a avut efecte variate si, intr-o oarecare masura, contradictorii asupra vietii religioase din Statele Unite. A creat tensiune, discordie si rivalitate, tulburand armonia si uniformitatea religioasa care existase pana atunci. Totusi, fervoarea evanghelica i-a adus laolalta pe sustinatorii trezirilor, generand astfel un anumit sentiment de unitate care depasea granitele de cult. Marea Trezire a fost astfel o miscare intercoloniala importanta, care a contribuit la formarea identitatii americane inainte de Revolutia Americana.

Multe din sectele existente si astazi (mormonii, adventistii, Martorii lui Iehova, penticostalii, etc. ) au aparut ca urmare a acestor treziri religioase, imprejurari in care diversi oameni animati de porniri nu tocmai smerite au purces si si-au intemeiat biserici. Diferitele grupari religioase din Statele Unite au ajuns in scurt timp sa depinda de asemenea treziri pentru a scutura apatia si plictiseala membrilor sau pentru a-si spori numarul de membri. Atunci cand conducatorii adunarilor simteau ca e nevoie de un aer proaspat pentru trairea religioasa, se instrumenta o trezire religioasa, eventual cu ajutorul diversilor ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Trezirile Religioase Din America
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
678 cuvinte
Nr caractere:
3 773 caractere
Marime:
8.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
religie, credinta
Predat:
la gimnaziu
Sus!