Previzualizare referat:

Extras din referat:

Am ales acest subiect pentru ca, atunci cand m-am confruntat cu el, mi-a dat de gandit. Citeam o carte, de fapt un roman de John Steinbeck. Acolo apare un personaj ciudat, un chinez versat in multe domenii. Intr-una din zile, el pune in discutie o dilema de-a sa. Citind Biblia, a dat peste o promisiune bine ascunsa. In Geneza, cap. 4, versetele 6, 7, Dumnezeu ii vorbeste lui Cain: 6. Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Cain: < Pentru ce te-ai intristat si pentru ce s-a posomorat fata ta? 7. Cand faci bine, oare nu-ti este fata senina? Iar de nu faci bine, pacatul bate la usa si cauta sa te tarasca, dar tu biruieste-l! > (citat din Biblia personala). In roman, chinezul gaseste doua traduceri ale aceluiasi verb Timshel: Tu il vei stapani si Tu sa-l stapanesti. Total confuz, el apeleaza la niste rude care, dupa ce invata foarte bine ebraica, ii spun ce inseamna exact cuvantul Timshel: Tu poti sa-l stapanesti! . Poti sa stapanesti pacatul.

Primele doua traduceri sunt oarecum eronate. Prima face o promisiune in Tu il vei stapani, lasand sa se inteleaga ca omul va invinge cu siguranta pacatul.

A doua le ordona oamenilor sa stapaneasca pacatul, sa-l tina in frau. Dar cuvantul Timshel: Tu il poti stapani! iti da o posibilitate de alegere. Poate ca e cel mai important cuvant din lume. Asta inseamna ca drumul este deschis. Dreptul de a alege revine omului. Pentru ca, daca e adevarat ca Tu il poti stapani!, atunci este tot atat de adevarat si ca nu il poti stapani. Exista milioane de secte si Biserici care simt ordinul Tu sa-l stapanesti!, si fac tot posibilul ca sa-l asculte. Si sunt alte milioane care cred in predestinare: Tu il vei stapani!. Nimic din ceea ce ar face nu ar putea opri destinul. Sunt sub stapanirea soartei.

Dar TU POTI!. Asta il face pe om maret, ii da ceva asemanator lui Dumnezeu, pentru ca, in slabiciunea si murdaria lui, in uciderea fratelui lui, el are totusi posibilitatea alegerii. Isi poate alege drumul, poate lupta si castiga. Este mult mai usor sa te arunci in bratele lui Dumnezeu spunand: N-am avut incotro; drumul era dinainte stabilit. Dar trebuie sa ne gandim la maretia alegerii. Il face pe om, om. Pisica n-are nici o posibilitate de alegere, albina trebuie sa faca miere, iar calul trebuie sa traga caruta. Dreptul alegerii este rezervat strict lui Homo sapiens sapiens. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Timshel
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
466 cuvinte
Nr caractere:
2 006 caractere
Marime:
7.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
pacat, religie
Predat:
la liceu
Sus!