Sfinții Trei Ierarhi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un loc aparte il au Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur.,in panteonul marilor ierarhi, teologi si sfinti ai bisericii crestine

An de an, la 30 ianuarie, intreaga Ortodoxie, dar nu numai, praznuieste in chip deosebit pe Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur, care au stralucit ca niste luceferi pe bolta cereasca a Bisericii crestine. Si pentru ca ei s-au dovedit <<mari dascali si ierarhi>>, facultatile de teologie i-au ales ca patroni si ocrotitori, ca viata crestina si luminatori in intelegerea credintei crestine.

In viata lor, in cultura si stiinta lor, dar mai ales in credinta lor, teologii de pretutindeni, profesori si studenti, cauta mereu resurse de traire a vietii crestine autentice si a credintei celei adevarate.

Daca despre Sf. Apostol Pavel s-a spus, si pe drept cuvant, ca este fereastra prin care paganii L-au cunoscut pe Hristos si s-au convertit la crestinism, despre Sfintii Trei Ierarhi putem spune ca sunt ca trei ferestre prin care crestinatatea a privit spre Hristos si a primit lumina de la El.

Cu cat ne apropiem de ei, cu atat ii cunoastem mai bine, cu cat le cercetam viata si opera, cu atat mai mult ne dam seama de valoarea lor si de folosul pe care il putem avea daca ii luam ca model de intelegere si traire a vietii crestine.

Pentru a ne da seama de valoarea lor proprie si a tuturor laolalta, pentru ca fiecare dintre ei are ceva specific, dar au si lucruri comune care ii fac nedespartiti, ei trebuie analizati impreuna..

Opera lor este vasta, iar activitatea lor a cuprins toate domeniile si aspectele vietii: social, cultural, pastoral-misionar, dar au stralucit prin contributia lor in formarea invataturii celei adevarate si pastrarea ei in fata celor ce o atacau din toate partile.

Mai intai sa facem o trecere in revista a perioadei in care au trait, a modului in care s-au pregatit, a ceea ce i-a unit, si nu in ultimul rand a motivului pentru care Biserica ii praznuieste pe toti la aceeasi data, dup ce mai inainte, in cuprinsul aceleiasi luni, i-a praznuit pe fiecare separat.

Au trait in secolul IV al erei crestine, secol numit pe drept cuvant "secolul de aur al crestinismului". ,,De aur" pentru ca in acest secol au trait cele mai mari personalitati ale Bisericii, dar si pentru ca in acest secol s-a formulat, pentru totdeauna, de catre Biserica, prin primele doua sinoade ecumenice, dogma fundamentala a crestinismului, Sfanta Treime, precum si alte invataturi care deriva din aceasta, ca elesiologia, cosmologia etc. Este adevarat ca nici unul dintre ei nu a participat la Sinodul I ecumenic, unde s-a formulat invatatura despre Dumnezeu- Tatal si Dumnezeu- Fiul, iar la al II-lea Sinod, unde s-a formulat invatatura despre Dumnezeu- Sfantul Duh, a participat numai Sf. Grigore de Nazianz, pentru ca Sf. Vasile cel Mare trecuse deja la Domnul, iar Sf. Ioan Gura de Aur era inca tanar pe atunci. Cu toate acestea, au avut o contributie hotaratoare, atat la formarea invataturii celei adevarate, cat si in pastrarea si raspandirea ei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfintii Trei Ierarhi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 269 cuvinte
Nr caractere:
9 900 caractere
Marime:
13.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
sfinti, biserica, Sfintii Trei Ierarhi, credinta, Ioan Gura de Aur
Predat:
la gimnaziu
Sus!