Secularizare și sfințenie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Se vorbeste astazi de o societate secularizata. Secularizarea este trecerea in proprietatea statului a bunurilor Bisericii insa azi sensul este mai larg referindu-se la faptul ca societatea nu tine cont de aspectul spiritual, de fapt de Dumnezeu.

Originea acestei societati este de la renastere si perioada iluminista cand s-a intro-dus dictonul ,,omul este masura tuturor lucrurilor" si s-a promovat o dezvoltare exclusiv materiala a societatii. Aceasta a dus la trei mutatii principale:

-Prima este ca s-a transferat centrul de gravitatie al lumii de la Dumnezeu la om. Conceptia antropocentrista sustine ca omul trebuie sa se realizeze prin el insusi fara Dumnezeu, adica il face pe om sa simta vointa divina ca un atentat la propria libertate. Omul se simte liber doar in masura in care elimina sacrul din jurul lui. Adevarata libertate in Hristos e inlocuita cu libertinajul :"fac ce vreau si fac ce-mi place" ,omul ajungand rob poftelor si propriilor placeri si nicidecum liber, ba este si rupt de izvorul vietii vesnice. Se ajunge la incalcarea legilor lasate de Dumnezeu, omul considerand ca este indreptatit sa guverneze lumea dupa legile lui. Culmea este ca desi realitatea ii arata ca greseste -dezastrul in plan spiritual si social (decaderea morala, distrugerea familiilor deci a societatii, alienarea individuala si sinuciderile) dar si ecologic-- omul se incapataneaza sa faca voia duhurilor rele in numele propriei ,,libertati". De aici dreptul mamei de a-si arunca la gunoi potentialii copii, al homosexualilor de a se casatori si in general exacerbarea tendintelor demonice: senzualismul, ura, agresivitatea si violenta. De fapt aceleasi vechi pacate-- mandria, mania, pofta - insa ambalate mai atractiv. Omul crescand in acest mediu pierde constiinta pacatului.

-In al doilea rand apare o separatie artificiala intre domeniul public si cel privat care se manifesta prin tendinta de a elimina religia din viata sociala care este orientata insistent pe dezvoltarea economica. Din nou avem o veche pacaleala a vrajmasului, aceea de a trai pentru ,,a avea" si nu pentru ,,a fi". Dumnezeu este ,,Cel ce este" iar noi dupa chipul Sau fiind creati, trebuie sa fim; ca nu luam nici casa nici masina cu noi in mormant. Uite asa trece viata luptand sa ai un acoperis, apoi un TV co-lor, un calculator, mobila apoi o masina apoi lupti sa le schimbi cu altele mai performante samd. Bine spunea Mantuitorul ca ce-i foloseste omului sa castige lumea daca isi pierde sufletul.(Mc.8,36)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Secularizare si sfintenie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
718 cuvinte
Nr caractere:
3 281 caractere
Marime:
8.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
sfintenie, Secularizarea
Predat:
la gimnaziu
Sus!