Sărbători în Islam

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sarbatori in islam

Religia reprezinta un subiect controversat pentru toate timpurile si toate persoanele. In lume exista mai multe credinte, fiecare pretinzand ca este cea adevarata si lupta pentru ideologia sa. Razboiul sfant purtat de musulmani sau cruciadele reprezinta manifestari ale unor oameni care lupta pentru convingerea sa si a neamului pe care il reprezina. Nu de putine ori toate aceste confruntari au fost soldate cu morti, in zilele noastre existand atentate puse pe seama lor. Din acest punct de vedere lumea se afla intr-un permanent razboi care nu reprezinta “o fapta buna”.

Religia reprezinta un cod moral pe care trebuie sa-l respecte fiecare apartenent. Insa acesta difera de la o cultura la alta, dar elementul comun este iubirea si pacea pe lume. Cat timp anumite religii ies in evidenta prin nerespectarea acestei legi, nu se va ajunge la o lume mai buna. In ziua de azi imaginea religie se poate spune ca s-a degradat, fiind vazuta doar sub forma de credinta si venerare. Religia inseamna mult mai mult; religia trebuie sa caracterizeze un popor, o societate, sa fie arta, viata si respectare pentru acel grup de oameni. In lume exista o religie care nu se refera numai la credinta si venerare, ci la viata – ea guverneaza viata celor care cred – aceasta este islamul.

Locuri sacre:

Centrul vietii musulmane, in afara de casa in care locuieste, este moscheea sau masjid (loc de rugaciune) unde slujbe au loc de cinci ori pe zi (in unele grupuri de siiti numai de trei ori). Rugaciunile sunt spuse cu fata catre Mecca, locul unde se afla templul Kaaba si locul de nastere al lui Mahomed, si cel mai apropiat zid al moscheei de Mecca are construita o nisa numita mihrab construit in zid pentru a arata directia in care se afla orasul sfant.

Kaaba din Mecca, o cladire cubica mica si simpla, este deseori cunoscuta sub numele de “Casa Domnului”, desi fara nici o implicatie ca El este prezent acolo sau oriunde altundeva. Se explica faptul ca a fost construita de Abraham la comanda lui Dumnezeu. In vremea cand a construit-o, Abraham a chemat toate popoarele din toate timpurile sa vina aici si sa tina ceremonia hajj (pelerinaj la Mecca). In coltul din sud-est, pe peretele din afara, este fixata o piatra neagra care se spune ca este de origine paradisiaca. A fost trimisa pe Pamant pentru a usura supararea lui Adam care a fost alungat din Rai. In timpul lui Mahomed monoteismul pur, care, conform credintei musulmane, a fost instituit la Mecca de Abraham, a devenit corupta de politeism si idolatrism, si a fost sarcina lui Mahomed sa restituie religia pura si sa reintroduca monoteismul la Kaaba. In apropiere de Kaaba, a crescut o moschee uriasa cunoscuta sub numele de al-Masjid al-Haram (moscheea sacra).

Pe langa Mecca, exista si alte locuri speciale pentru Islam. La Medina, orasul in care Mahomed s-a mutat cand profetia sa a intampinat opozitie in Mecca, a doua moschee sfanta din Islam a fost construita in jurul mormanrului sau. Ierusalim este al treilea sanctuar, in parte din cauza profetilor de dinaintea lui Mahomed si pe cealalta parte din cauza traditiei pe care Mahomed a luat-o de acolo in timpul noptii. De acolo de spune ca a fost luat in rai inainte sa fie adus inapoi, in aceeasi seara, in locul unde a dormit in Mecca. Deasupra marei stanci din Ierusalim, care este consdierata drept locul de unde si-a pornit ascensiunea Mahomed spre ceruri, Cupola Stancii a fost construita. Aceasta este una dintre cele mai timpurii si cele mai frumoase cladiri din Islam, prima data construita in 690 sub ordinul califatului Abd al-Malik.

Festivalele Islamului:

Se face referire la acestea prin Id (Eid), un termen arab care inseamna “reintoarcere periodica”, si indica timpuri in care toti din comunitate, bogat si sarac, prieten si strain, sarbatoresc impreuna. Islamul este credinta si viata a mai mult de un miliard de oameni din toata lumea. Festivalele incep printr-un act de devotatie si rugaciune.

Cele mai mari doua festivale, Id ul-Fitr si Id ul-Adha, au fost sarbatorite in timpul vietii profetului Mahomed si ambii, sunitii si siiti, sarbatoresc acetse festivale in ziua actuala. Musulmanii suniti comemoreaza evenimente ce sunt relatate in Koran din viata lui Mahomed. In plus, siitii comemoreaya nasterea si moartea tuturora din familia profetului. Islamul imbraca multe tari si multe culturi si ritualurile si obiceiurile variaza de la o tara la alta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sarbatori in Islam.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 005 cuvinte
Nr caractere:
5 220 caractere
Marime:
6.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!