Problemele religioase ale românilor din Transilvania

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Incepand cu migratia hunilor pe teritoriul Transilvaniei si pana in 1918 acesta s-a aflat sub dominatie maghiara. O data cu impunerea stapanirii regilor Ungariei in Transilvania, a inceput si propaganda catolica. Regii ungari jurau inaintea papilor sa alunge pe necatolici din Ungaria si din tarile supuse lor.

In anul 1279 sinodul episcopilor catolici hotara interzicerea slujbelor bisericesti si zidirea de biserici. In secolele urmatoare regii ungari au continuat lupta impotriva crestinismului. Au urmarit disparitia institutiilor ortodoxe si inlocuirea cu altele catolice. S-a reusit sa se infiinteze episcopii catolice la Siret, Baia, Bacau, Arges. In ciuda acestor masuri, romanii ortodocsi au ramas alaturi de Biserica lor.

In prima jumatate a secolului XVI-lea, au inceput sa patrunda in Transilvania ideile luterane si calvine, influentand o mare parte dintre transilvaneni, unguri si secui. Transilvania a ramas inca o religie ,,tolerata".

De la mijlocul secolului al XVI-lea, propaganda catolica a fost inlocuita cu propaganda calvina, care urmarea acelasi punct: instrainarea romanilor transilvaneni de oranduielile crestine. Actiunea a fost numita reforma , astfel incat religia calvina a mai fost numita reformata. Pentru apropierea romanilor de calvinism s-a realizat tiparirea cartilor de invatatura calvina, s-au numit ,,episcopi" calvini dintre romani, s-au infiintat scoli in care sa raspandeasca calvinismul, s-au organizat ,,sinoade" calvine. Propaganda calvina a continuat timp de un secol si jumatate. Incercarile de calvinizare s-au izbit de vointa mitropolitilor, a clerului si a crestinilor care s-au opus permanent acestui fenomen. Mitropolitul Ghenadie II nu s-a abatut cu nimic de la invatatura Bisericii Ortodoxe si a mentinut vie legatura cu domnii si preotii din Moldova si Tara Romaneasca. Nici patriarhul nu dorea calvinizarea spunand ca legatura de sange si de simtire dintre romani nu se poate rupe.

In 1642 s-a tiparit ,,Catehismul calvinesc" care a fost combatut de mitropolitul Varlaam al Moldovei, iar Gheorghe Rakozy a facut presiuni asupra mitropolitului Ilie Iorest, fixandu-i un program de lucru pentru raspandirea calvinismului. Fiindca mitropolitul nu a respectat ordinele sale l-a aruncat la inchisoare impreuna cu alti preoti, patimind timp de noua luni.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problemele religioase ale romanilor din Transilvania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 038 cuvinte
Nr caractere:
6 091 caractere
Marime:
9.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
religie, romani, transilvania
Predat:
la gimnaziu
Sus!