Preoți români slujitori în lume

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Simona Popica Sambata, 10 Aprilie 2004 Multi dintre romanii care aleg sa traiasca in alte tari cauta, inca din primele zile, prietenia confratilor de aceeasi limba. In cele mai grele momente insa biserica este cea mai apropiata de sufletul romanilor din afara granitelor. Slujbele in limba romana si binecuvintarile sfintilor parinti alunga dorul de tara, iar preotii devin adevarati ghizi ai sufletelor. Printre preotii ortodocsi din lume, care pastoresc parohii de romani, se afla si multi brasoveni. Unii au plecat din cauza presiunii fostului regim, care le ingradea libertatea religioasa. Altii s-au pus in slujba bisericilor romanilor din strainatate dupa 1990. La Dublin, Berlin, Detroit, Ontario si Toronto, in bisericile ortodoxe ale romanilor slujesc preoti care au ales calea lui Dumnezeu inca de pe cind locuiau in Brasov. In Toronto, pe coasta vestica a Canadei, romanii s-au strins in jurul Bisericii Sfintul Gheorghe inca de la mijlocul secolului trecut. Inainte ca emigrantii sa primeasca ajutor din partea guvernului Canadei, romanii beneficiau de sprijinul bisericii, membrii ei donind bani sau gazduind noii veniti. Parohia nu a fost scutita, de-a lungul vremurilor, de grupuri de interese politice care au actionat impotriva enoriasilor, majoritatea considerati potrivnici guvernului de la Bucuresti. Regimul ceausist a reusit, prin persoane stabilite in Toronto, sa inoculeze neincrederea in inimile romanilor. Preotul Mihai Handrabur si-a dat demisia, iar preotul pensionar Sterie Mihadas l-a urmat cu titlu provizoriu. Asa se face ca, in decembrie 1989, biserica ramasese fara preot. In primavara anului 1990, enoriasii au organizat un concurs pentru alegerea unui nou preot paroh permanent. A fost ales un brasovean, parintele Ioan Bunea, cel care pastoreste si astazi comunitatea romanilor din Toronto.

Parintele Ioan Bunea s-a nascut in orasul Victoria, din judetul Brasov, si s-a stabilit in Hamilton - Stoney Creek, Ontario. Prea Sfintia Sa Episcopul Nathaniel Popp, canadian de origine romana, a fost cel care a consfintit oficial instalarea sa in fruntea credinciosilor de la Biserica Sfintul Gheorghe din Toronto.

Parintele brasovean a absolvit Facultatea de Teologie din Sibiu in anul 1979. A slujit ca diacon si apoi preot onorific la Catedrala Arhiepiscopiei Sibiului, timp in care a lucrat si la Arhiva Arhiepiscopiei Sibiului. La 5 septembrie 1987, a venit in vizita la sora sa in Hamilton si a refuzat sa se mai intoarca in Romania. Abia la 29 ianuarie 1990 a reusit sa-si intregeasca familia cind, dupa doi ani si jumatate de despartire, preoteasa Mihaela si cei doi fii, Ciprian Ioan si Catalin Florentin, au sosit pe pamintul canadian. S-au mutat cu totii la Toronto, iar preotul brasovean si-a inceput activitatea la Biserica Sfintul Gheorghe. Preotul a reorganizat parohia sa din Toronto Cind a preluat parohia, parintele Bunea a trecut la reorganizarea ei, refuzind cu fermitate amestecul asociatiilor cu caracter politic in viata religioasa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Preoti Romani Slujitori In Lume
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 468 cuvinte
Nr caractere:
8 285 caractere
Marime:
27.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!