Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pacatul este o infidelitate si o nedreptate fata de Dumnezeu si semenii nostri. Pacatul este despartirea de Dumnezeu, iesirea din comuniunea cu El, este indepartarea de viata dumnezeiasca si vesnica pentru care a fost creat omul. Pacatul este o stare nenaturala, el nu tine de fiinta omului pentru ca Dumnezeu nu l-a facut pe om pacatos. Sfanta Scriptura numeste pacatul "faradelege", "nedreptate", "cadere", termeni care presupun o stare primordiala dreapta si buna a omului.

Cuvantul grecesc pentru pacat, "amartia", are sensul originar de ratare a tintei, de ratacire intr-o directie gresita, aratand apucarea pe calea mortii in locul caii vietii si scotand in evidenta caracterul pacatului de esec existential. Omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu in vederea ajungerii la asemanarea cu El, de aceea omul nu se implineste decat in Dumnezeu, in comuniunea cu El.

Pacatul este tot ceea ce e in afara lui Dumnezeu, este cautarea implinirii in afara lui Dumnezeu a dorului dupa vesnicie sadit de Dumnezeu in om si care nu poate fi implinit decat in Dumnezeu. De aceea pacatul nu ne implineste.

Pacatul a existat de cand este omenirea, exista si va exista cat va dura omenirea. Indiferent de civilizatie, stiinta sau tehnica, interiorul omului, cu pacatele sau virtutile lui, a ramas acelasi. Pacatul facut cu 5.000 de ani in urma este acelasi cu cel pe care-l facem noi oamenii azi. Religia, de-a lungul mileniilor, a avut rolul acesta de a-l disciplina pe om, de a-l feri de pacat. In aceleasi pacate poate cadea si un simplu cersetor sau un muncitor, ca si un savant sau mare demnitar. Pornirile spre a pacatui exista in acelasi fel la toti oamenii, datorita alterarii fiintei umane in urma pacatului lui Adam. Deci, cu inclinatia spre pacat, se naste genealogic fiecare om muritor de pe acest pamant. Insa disciplinarea biologicului, schimbarea traiectoriei tentatiei, canalizarea energiei inmagazinate in fiinta noastra pot fi foarte usor controlate cu ajutorul harului Duhului Sfant din Sfintele Taine ale Bisericii noastre Ortodoxe.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pacatul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 112 cuvinte
Nr caractere:
4 926 caractere
Marime:
11.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
pacat, mandrie
Predat:
la gimnaziu
Sus!