Nașterea lui Saul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Invatatura si faptele Mantuitorului Hristos au fost scrise de evanghelisti, asa precum le-au vazut si auzit (I In. 1, 1 -3), asa precum ele s-au desfasurat, fara a le expune intr-un sistem. in Sfintele Evanghelii avem invatatura crestina expusa in liniile sale mari, in punctele generale. Cel care a interpretat, a sistematizat si aplicat Invatatura Domnului Hristos la realitatile sociale, raspandind-o in lume, a fost Sfantul Apostol Pavel.

Asupra vietii si personalitatii Sfantului Apostol Pavel s-a scris mult.Totusi nu poate fi socotit a fi pe deplin cunoscut, caci datele sale biografice sunt relativ putine, iar personalitatea sa este foarte complexa. El este socotit, dupa Mantuitorul Hristos, cel mai mare geniu al crestinismului, asa incat adancurile fiintei sale sunt insondabile. Este doctrinarul crestinismului si raspanditorul indraznet al credintei crestine la neamuri. Este numit Apostolul Neamurilor.

S-a nascut in Tarsul Ciliciei (Fapte 9, 2; 21, 39; 22, 3). Era evreu de neam, din semintia lui Veniamin (Rom. 11, 1; II Cor. 11, 22), dupa lege fariseu, din parinti farisei (Fapte 23, 6; Filip. 3, 5). Parintii sai erau originari din oraselul Giscala, astazi EI-Djis, din Galileea de nord. Nu stim cu certitudine in ce imprejurari s-au stramutat de aici.

Fer. Ieronim in Comentariul la Epistola catre Filimon, zice: ,,am primit stirea, ca parintii Apostolului Pavel, precum se zice, ar fi fost din regiunea Iudeii Giscala si ar fi fost transferati, cand aceasta intreaga provincie a fost devastata si iudeii imprastiati in lume, la Tars, un oras al Ciliciei ,,.

Despre cetatea cea mai puternica a Galileei, Sephoris, Iosif Flaviu aminteste cu cuvinte exprese ca a fost distrusa de romani prin foc si ca locuitorii orasului au devenit cu totii captivi. Aceeasi soarta va fi avut si orasul Giscala. Atunci vor fi devenit, conform traditiei pastrate de Ieronim si mai apoi de Fotie, si parintii Sfantului Pavel captivi romani si poate ca, vanduti pe piata ca sclavi, au ajuns la Tarsul Ciliciei.

Aceasta soarta trista a lor trebuie sa se fi intors curand in bine. Ei au devenit, in imprejurari necunoscute noua, nu peste mult timp nu numai liberi, dar si cetateni romani si cetateni bine vazuti ai orasului Tars. Faptul ca evreii deveniti captivi si vanduti in sclavie dobandeau, in timp relativ scurt, atat libertatea cat si dreptul cetateniei romane, este indeajuns atestat prin istoria contemporana a iudeilor.

Puteau obtine acest titlu fie cu bani, fie prin servicii de razboi sau de alta natura aduse autoritatii de stat romane. Asa se explica faptul ca Pavel a mostenit prin nastere acest titlu, de: civis romanus, care ii asigura o pozitie sociala privilegiata in imperiul roman si la care, in cateva randuri, a facut apel (Fapte 16, 37-38; 17, 25-28; 19, 10-11). Cand Claudius Lisias, comandantul gamizoanei romane din Ierusalim, afirma ca el a dobandit aceasta cetatenie cu multa cheltuiala, Pavel a raspuns: ,,Eu insa m-am si nascut" (Fapte 22, 2.8).

Este de presupus ca parintii sai nu demult parasisera Palestina, poate numai cu cativa ani inainte de nasterea lui Pavel. Ei au inca foarte viu sentimentul national.

In familie vorbesc limba materna, aramaica, pe cand evreii din diaspora uitau cu vremea aceasta limba si adoptau limba greaca, se elenizau. In Noul Testament sunt numiti ,,elenisti" (Fapte VL 1); termenul de ,,evrei" desemna pe cei palestinieni.

Sfantul Pavel se numeste pe sine ,,evreu din evrei" (Filip. 1, 5), iar conationalilor sai in Ierusalim le vorbeste"in evreieste" (Fapte 21, 40). Tatal sau facea parte din tagma fariseilor, adica cei mai rigurosi pazitori ai Legii lui Moise. Dar despre farisei se putea vorbi, propriu-zis, numai in

Palestina, nu si in diaspora. Or, Sfantul Pavel spune despre sine: ,,Eu sunt fariseu, fiu de farisei" (Fapte 23, 6).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nasterea lui Saul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 487 cuvinte
Nr caractere:
7 866 caractere
Marime:
15.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
religie, nastere, mantuitor, evanghelie, Saul
Predat:
la facultate , Universitatea de Nord din Baia Mare
Materie:
Religie
Sus!