Nașterea Copilăria Și Viața Lui Chesarie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Traind la inceputul secolului XIX el face parte din generatia renasterii noastre culturale cand Veniamin lucra fara preget pentru raspandirii luminii si pentru cultivarea si inaltarea clerului; mitropolitul muntean Grigorie IV era in stralucirea activitatii sale pe teren religios, stiintific si patriotic totodata. Acum se scriu si se tiparesc carti din ce in ce mai multe: ne scuturasem de navalirea greceasca si de inraurirea acestui neam strain se puneau temeliile scolilor noastre si acum paseam incet spre o inavutire culturala, in care clerul nostru inalt era tot in frunte contribuind la aceasta epoca mangaietoare pentru biserica orientala 1 cum o numeste Filaret Scriban. Iar la aceasta opera de redesteptare a neamului intreg ii revine o parte insemnata si episcopul Chesarie, un pastor bun cu multe calitati sufletesti alese si cu dorinta de a lucra mai mult decat stricta datorie putea sa i-o ceara. Pastorirea lui il arata ca fiind o figura insemnata, radiant mai cu seama in fapte bune si cu mult simt patriotic.

Despre data nasterii sale se stie sigur ca este anul 1784 dupa cum arata inscriptia de pe piatra mormantului sau care se afla la Episcopia Buzaului: Pacinicul lacas al colosalei umbre si nu in preajma acestui an. De asemenea se stie sigur ca s-a nascut in Bucuresti din parinti romani fara avere, cum reiese din marturisirile contemporanului sau I. D. Petrescu, care adauga ca tatal sau se stabilise langa baratia veche din Capitala 2. Iorga in Istoria Bisericii Romanesti II il numeste bucurestean 3. Din botez i se spunea Constantin si era cunoscut sub denumirea dascalul Constantin Capatana. Pana la varsta de treisprezece ani sta langa parintii sai, dupa aceea fiind incredintat episcopului de Arges, Iosif, care, vazandu-l inzestrat cu inteligenta aleasa si buna purtare il dadu la scoala greceasca de la Domnita Balasa, aflata sub conducerea vestitului dascal Lambru Protiades.

Din acest timp, tanarul cu purtari frumoase Constantin devine ucenicul lui Iosif de Sivas, cel dintai episcop al Argesului (1793 1820). Dupa terminarea invataturii din acea scoala din care s-a distins tot episcopul Iosif il indeamna spre cinul monahal. Intra in monahism cu numele Chesarie nume care n-a fost dat la intamplare ci dupa numele lui Chesarie de Ramnic, protectorul lui Iosif tot asa precum si Chesarie de Buzau va transmite la randul sau lui Iosif Naniescu numele protectorului sau Iosif. Inca de cand era tanar iubea viata linistita si retrasa. Locuinta si-o avea la inceput in chiliile de la Biserica Antim, acest tanar batran cum i se zicea ori miselin 4 devenind arhidiaconul episcopului care-l luase sub protectia sa. Dupa moartea lui Iosif, 27 octombrie 1820, Chesarie este facut econom la manastirea Antim, iar gospodarirea buna pe care o face aici il indeamna pe mitropolitul Grigorie Miculescu sa-l ia pe langa sine, la 1823 ca vataf sau econom la Mitropolie. Toate calitatile sale purtarea lui cea blanda, cararcterul sau serios ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nasterea Copilaria Si Viata Lui Chesarie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 349 cuvinte
Nr caractere:
14 056 caractere
Marime:
15.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!