Monahmason

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nu imi sta in fire si nu pot fi de acord cu nici un soi de anonima, fie ea si. deschisa, nici cu aluziile rautacioase, nici cu intrigile si barfele de orice fel, caci constiinta nu ma lasa sa le primesc si nici numele de crestin nu se poate alatura lor (cu atat mai putin calitatea de monah). Nevoit insa, voi aduce de fata sub numele unui cuvios de la inceputul veacului niste intamplari cu adevarat rusinoase, din Romania de astazi, din interiorul Bisericii, care ar mai lamuri pe unii cu privire la intrebarea De ce tace Biserica? Intre cele doua razboaie mondiale s-au petrecut in launtrul Bisericii o seama de aberatii, dintre care nu voi pomeni aici decat una, care imi va servi ca suport de comparatie. Este vorba de prezenta in facultatile de teologie de atunci a unor studenti care nu aveau nimic in comun cu Ortodoxia, iar unii dintre ei nici macar cu crestinismul. Problema lor a fost rezolvata in mod cam abrupt dupa prabusirea statului democratic, in 1940, prin fortarea lor, de catre colegi, sa aleaga: se boteaza ortodox si isi continua studiile, sau nu se boteaza si renunta la ele. Asa s-a rezolvat o parte din problema ecumenista a acelei vremi. Dupa 1948 nu stiu sa fi existat vreun asemenea caz. Dupa 1990, insa, istoria s-a repetat. Nu ma voi lega insa de acest aspect contemporan. Ramane in sarcina ierarhilor care vegheaza scolile de teologie ortodoxa sa aiba sau nu asemenea cai troieni intre pastoriti.

Mult mai grav insa decat cazul acestor intrusi in sanul Bisericii este cel al fiilor ei care din launtru sunt impinsi, fortati, sa slujeasca diavolului si fiilor lui. Nu de mult, trei frati de manastire si doua maici, toti din aceeasi eparhie, in care, pe cuprinsul ei, intr-un mare oras, exista o facultate de medicina, s-au trezit, in octombrie 1999, studenti ai acestei facultati. La facultatea cu pricina au fost inscrisi din porunca ierarhului locului, iar studiile lor sunt platite de. Cavalerii de malta.

1. Orice crestin se intreaba impreuna cu Dumnezeiescul Apostol: Ce insotire are dreptatea cu faradelegea? Sau ce impartasire are lumina cu intunericul? Si ce invoire este intre Hristos si Veliar, sau ce parte are un credincios cu un necredincios? (2 Corinteni 6, 14-15). Ii va raspunde Insusi Dumnezeu, Ziditorul dintru nefiinta intru fiinta al celor vazute si al celor nevazute, prin glasul lui Dumnezeu-Omul Iisus Hristos: Aceasta este judecata, ca Lumina a venit in lume si oamenii au iubit mai mult intunericul decat Lumina. Caci faptele lor erau rele. Ca oricine face rele uraste Lumina si nu vine la Lumina, pentru ca faptele lui sa nu se vadeasca (Ioan 3, 19-20). Poate ar trebui talcuite aceste cuvinte, caci inca mai sunt, intre ierarhi, unii care fac grave confuzii intre lumina faptelor bune, lumina cunostintei (adica Harul Dumnezeiesc), si lumina necreata a lui Hristos, despre care vorbesc atat de frumos si de tainic Sfintii Parinti. Nu o facem, insa. Daca Biserica hotaraste ca lucrarea Masoneriei este una satanica, a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monahmason
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 082 cuvinte
Nr caractere:
8 418 caractere
Marime:
11.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!