Modele creștine în educație fizică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Predarea educatiei fizice in liceu presupune pentru profesorul de educatie fizica realizarea unui efort sustinut pentru gasirea si utilizarea celor mai adecvate metode pentru a obtine rezultate bune si foarte bune in cadrul demersului didactic propriu. Aceste rezultate se materializeaza prin practicarea exercitiului fizic atat in liceu cat si in afara lui, pentru formarea unui corp frumos si sanatos.

Din anul scolar 2005-2006, predam educatia fizica si la Seminarul Teologic Liceal ,,Ioan Popasu" din Caransebes. Am constatat multe asemanari, dar si multe deosebiri intre elevii Seminarului Teologic Liceal ,,Ioan Popasu" si cei ai Liceului Teoretic ,,Traian Doda" Caransebes. Principala deosebire este capacitatea de efort diferita. La seminar trebuie sa tinem cont de efortul propus de noi in perioadele de

,,post". De asemenea ,,cariera" elevilor de la seminar este prestabilita, in marea majoritate a cazurilor .

Modelul de educatie fizica, pentru elevii de la seminar, l-am conceput tinand cont de: morala crestina, dogmatica, liturgica si arta (considerand sportul o arta), spiritualitate si misiune, ortodoxie si cultura nationala si crestinismul problemelor lumii contemporane.

Societatea de azi creste o generatie de cumparatori: cumparatori de haine, de computere, de aparatura electronica, de contraceptive etc. E nevoie de multa atentie din partea dascalului. Pentru a face ca elevul sa nu se transforme intr-un robot comercial, care cumpara fara discernamant, lucruri de care nu are nevoie. Dar cel mai interesant este cand vanzatorii de marfuri stranii tin predici religioase. Aceste predici de multe ori, pe noi care cunoastem morala crestina, care mergem si ne rugam in biserica, ne revolta. Noi credem ca numai folosind metode alternative de predare, cunoscand realitatea, putem concepe un model de educatie crestina. Cred ca acest lucru il putem realiza si prin crearea unui optional intre cele doua arii curriculare (religie si educatie fizica si sport).

Dupa parerea noastra putem sa concepem un model crestin in educatie numai daca putem raspunde la intrebarea: "Ce este credinta"?. S-au dat atatea definitii despre credinta, incat ar fi mai bine s-o consideram, odata pentru totdeauna, cu neputinta a fi definita prin cuvinte, acestea fiind prea putine pentru un fenomen atat de profund. Cea mai mare parte a ganditorilor din zilele noastre vad in credinta lucrarea unei inteligente care ia act de propriile ei limite, iar pentru rest se lasa in grija unei puteri superioare, misterioase, care ar guverna lumea, ba chiar si propria existenta. O umbra a acestui soi de abdicare intelectuala se regaseste in expresia populara care suna astfel: ,,Ca sa crezi una ca asta, trebuie sa fii credincios" altfel spus, putem afirma ca uneori pentru a crede, trebuie pusa stavila ratiunii.

Credinta nu inseamna pur si simplu sa crezi in existenta lui Dumnezeu. Contemporanii lui Hristos aveau putine indoieli in aceasta privinta si totusi el le cerea mai mult. Isus ii mustra adesea pentru lipsa lor de credinta, lucru pe care n-ar fi fost nevoie sa-l faca mai ales cu evreii, daca ar fi vorba numai de a recunoaste existenta lui Dumnezeu si, cu atat mai putin, daca a crede era un har daruit unora si refuzat altora. El deplange credinta care a devenit atat de rara sau atat de slaba incat, atunci cand ea apare, el se minuneaza ca de ceva neobisnuit. Astfel cand sutasul roman care i-a cerut sa-i salveze slujitorul ii spune, refuzand cinstea de a-l primi sub acoperisul sau: ,,Doamne nu sunt vrednic ca tu sa intri in casa mea, ci numai o vorba si slujitorul meu va fi vindecat", Isus exclama:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modele Crestine in Educatie Fizica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 242 cuvinte
Nr caractere:
6 402 caractere
Marime:
8.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
crestinism, biserica, religie
Predat:
la liceu
Profesorului:
Pascal Alexandru Daniel
Sus!