Martorii Lui Iehova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Martorii lui Iehova este o secta neoprotestanta, aparuta in America (Pensilvania) in a doua jumatate a secolului XIX, infiintata de irlandezul C. T. Russell, care-si publica si-si popularizeaza invatatura in revista Turnul de veghe, creata de el. Aceasta secta nu recunoaste divinitatea lui Hristos, considerandu-L o simpla creatura a lui Iehova, care a murit, dar nu a inviat, cel care a inviat fiind arhanghelul Gavril.

Influentati mult de ideile sectei adventiste, sectarii numiti Martorii lui Iehova asteapta a doua venire a lui Iisus, Care va intemeia o imparatie de o mie de ani. Dupa invatatura iehovista, Duhul Sfant este o energie care emana de la Dumnezeu. Nu cred in nemurire, caci raiul si iadul nu exista. Sunt numiti si russelisti, dupa numele intemeietorului sectei, Russell (1874), care sustinea atunci ca Iisus era prezent printre oameni, in mod nevazut si ca peste 40 de ani (1914) urma sa se arate pentru a doua venire si sa intemeieze imparatia de 1000 de ani, pentru mantuirea lumii. Cum previziunea s-a dovedit falsa, membrii sectei au devenit si mai inversunati in propagarea ideilor lor, pretinzand ca ei au marea datorie de a trezi omenirea la credinta in Dumnezeu, ei fiind turnul de veghe care scruteaza semnele timpului pentru a trezi si a ajuta pe cat mai multi la mantuire.

Martorii lui Iehova sunt foarte perseverenti in propaganda pe care o fac, mergand chiar din casa in casa si raspandindu-si gratuit multiplele brosuri si tiparituri propagandistice, idealul lor fiind sa castige cat mai multi aderenti.

In tara noastra au aparut, dupa primul razboi mondial, prin 1925, cand un roman din Transilvania, intors din America, a inceput propagarea invataturii russelliste, care a prins si s-a raspandit in toate regiunile tarii.

Aceasta secta este periculoasa deoarece manifesta total dispret fata de ordinea Statului si a Bisericii, negand preotia si Biserica. Se numesc martorii lui Iehova pentru ca Iehova este unul din numele atribuite lui Dumnezeu in textul ebraic al Vechiului Testament. Conform doctrinei lor milenariste, ei cred ca a doua venire si imparatia de o mie de ani este foarte aproape si ca batalia ei va fi infricosatoare (ei o numesc Harmaghedon). caci Iehova va distruge toate statele si mai ales toate religiile mincinoase, care dupa parerea lor sunt instrumente ale Satanei. In imparatia care va veni vor guverna 144000 de alesi, impreuna cu Iehova.

Considerand pe Iehova ca singurul Dumnezeu, unipersonal, ei resping dogma Sf. Treimi. Dupa credinta lor, Sf. Duh este o forta impersonala, iar Iisus Hristos doar un om creat si nu Dumnezeu-Fiul. Martorii lui Iehova nu cinstesc Sf. Cruce, nu cred in Invierea lui Hristos, nu sarbatoresc Craciunul, Pastele si nu savarsesc Botezul. Nu admit, in medicina, transplantul de organe si nici transfuziile cu sange.

Datorita intensei activitati misionare, numarul acestei secte creste, ajungand pe plan mondial la 4, 47 milioane in 1992, in 229 de tari.

Dupa 1989, aceasta secta a intrat in legalitate in tara noastra, fiind ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Martorii Lui Iehova - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
481 cuvinte
Nr caractere:
2 614 caractere
Marime:
7.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
iehova, martori
Predat:
la liceu
Sus!