Mântuirea celor neortodocși

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Introducere:

1.1 Doctrina ortodoxă despre mântuire:

După învățătura ortodoxă, mântuirea este eliberarea omului din robia păcatului și a morții și dobândirea vieții de veci, în Dumnezeu. Ea ne-a fost făcută cu putință prin întruparea , jertfa și învierea Domnului nostru Iisus Hristos și ne-o însușim prin harul dumnezeiesc cu care trebuie să conlucrăm prin credință și fapte bune . De mântuire se poate împărtăși orice om, căci Dumnezeu „voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină” ( I Timotei 2, 4 ).

Mântuirea trebuie să fie cea dintâi datorie și cea mai mare grijă a credinciosului, căci, zice Mântuitorul: Ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă- și pierde sufletul? Sau ce ar putea da omul, în schimb, pentru sufletul său? ( Marcu 8, 36- 37 ). Mântuirea o dobândim numai cu ajutorul lui Dumnezeu, Care, după cum ne învață Crezul, pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om, și a fost jertfă de ispășire pentru păcatele noastre; mântuirea este opera iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, pe care El îi cheamă la mântuire și a iubirii omului, care răspunde la chemarea lui Dumnezeu, fiind un proces teandric și divin în același timp.

1. 2 Harul Mântuirii în conceptia Părintelui Cleopa :

Cum putem câştiga harul lui Dumnezeu? Harul lui Dumnezeu îl primim de la Botez şi îl păstrăm în noi prin Sfintele Taine şi prin toate faptele bune. Adică prin post, rugăciune, spovedanie, împărtăşanie, citirea carţilor sfinte, priveghere, milostenie, smerenie, naşterea şi creşterea copiilor în frica lui Dumnezeu şi toate celelalte. Spune foarte frumos Părintele Cleopa, harul vine la noi dar nu este spărgător de usi. Dumnezeu nu forţează uşa inimii nimănui ca să intre.

Harul vine în momentul în care uşa inimii noatre este deschisă pentru a- l primii. El bate la uşa imimii noastre, daca noi suntem împietriţi şi nu ne silim să facem voia lui Dumnezeu, harul nu vine cu sila. Dumnezeu i-a dat omului voie de sine stăpânitoare să primească harul Său sau nu. În sprijinul celor spuse, găsim în Sfânta Scriptură: Dumnezeu l-a făcut pe om şi la lăsat în mâna sfatului său; iar Psaltirea spune: Doamne căci cu arma buneivoiri ne-ai încununat pe noi. Harul îţi dă în gând: Posteşte omule, roagă- te, păzeşte- ţi mintea, fă milostenie, mergi la biserică, lasă şi urăşte păcatul, spovedeşte- te curat! Părintele Cleopa ne spune că numai prin aceste fapte, noi putem dobândii mântuirea sufletelor noastre.

Observații:

UNIVERSITATEA BUCUREŞTI

FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mantuirea Celor Neortodocsi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 988 cuvinte
Nr caractere:
9 377 caractere
Marime:
14.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!