Tehnica manipularii la cultele/ sectele religioase
Un cult este un grup sau o miscare caracterizata printr-un devotament sau dedicare exagerata fata de o persoana, o idee sau un obiect, folosind tehnici de manipulare si control care nu sunt etice (de exemplu, izolarea de prieteni si membri ai familiei, debilitare, folosirea unor metode pentru a mari sugestibilitatea si supunerea, controlul informatiilor, anularea individualitatii sau a judecatii critice, promovarea dependentei fata de grup si teama de a-l parasi, etc.) in scopul atingerii scopurilor conducatorilor de grup, in defavoarea membrilor, a familiilor lor sau a comunitatii.
Prin definitie, secta este o grupare care s-a desprins dintr-o structura/organizatie initiala, in scopul corectarii unor abateri doctrinare atribuite structurii-mama. Exista, de asemenea, secte desprinse din alte secte.
Voi prezenta mai jos cateva dintre aspectele care caracterizeaza sectele religioase, cu precizarea ca aceste trasaturi nu se regasesc cumulativ la toate sectele, ele variind destul de mult de la o grupare la alta.
Ruptura de biserica mama.
Deoarece secta crede ca intreaga Biserica crestina a devenit apostata la scurt timp de la moartea Apostolilor si ca Dumnezeu a dat conducatorilor sectei o noua lumina privind adevarata cale spre mantuire.
In consecinta, ea s-a despartit de Biserica si a devenit complet independenta. Astfel, pentru secte, istoria Bisericii este o chestiune simpla: de pe vremea lui Hristos nu s-a intamplat cu adevarat nimic important in Biserica, pana cand fondatorul sectei a inceput organizarea a ceea ce este considerat acum ca singurul popor adevarat al lui Dumnezeu.
Tendinta spre perfectionism.
Membrii sectei se simt mult mai sfinti fata de cei din alte grupari religioase, mai ales fata de membrii Bisericii istorice. Pentru secta nu este importanta o sensibilitate fata de pacat, materializata prin convingerea ca nu suntem la inaltimea asteptarilor in privinta indeplinirii a ceea ce vrea Dumnezeu de la noi. Membrii sectelor se lauda cu ceea ce fac. Ei pretind ca asculta de Dumnezeu si indeplinesc lucrari pe care altii le neglijeaza. Ei cred ca Dumnezeu foloseste standardul lor in ce priveste faptele si se considera singurii care-l satisfac. Ca urmare, celelalte grupari sunt moarte spiritual, ipocrite si crestine doar cu numele.
Comunitatea exclusiva a celor mantuiti
Secta se absolutizeaza pe sine prin pretentia ca numai ea ar reprezenta comunitatea celor mantuiti/iluminati/alesi. Prin contrast, Biserica este fie apostata, fie unealta Diavolului. Membrii sectei sunt prezentati ca sfinti, in timp ce pacatele celorlalti sunt amplificate. Dumnezeu devine astfel proprietatea gruparii, El apreciindu-i pe toti oamenii asa cum face aceasta. Prin urmare, Dumnezeu ii foloseste numai pe membrii sectei ca instrumente pentru a-si revela voia si adevarul Sau. Ei au astfel o misiune speciala. Secta se ridica pe sine la pozitia transanta a lui Iisus, aplicandu-si cuvintele Lui: "Cine nu este cu mine, este impotriva mea." Ea nu se multumeste cu atitudinea pe care Iisus a recomandat-o ucenicilor Sai: "Cine nu este impotriva voastra, este pentru voi" (Luca 9:50).
Rolul central al gruparii in sfarsitul lumii.
Secta este convinsa ca a luat nastere conform unui plan special al lui Dumnezeu, pentru a umple un loc lasat gol de Biserica departata de la credinta adevarata. Deseori, nasterea sectei marcheaza un moment istoric in escatologia lumii. Sfarsitul lumii joaca un rol determinant in teologia gruparii: ea devine arena pe care se va desavarsi glorificarea sectei, atunci cand toti ceilalti vor fi infranti. Desi poate fi mica si neinsemnata, atunci cand vine ziua incheierii socotelilor, ea va primi de la Dumnezeu locul de onoare pe care il merita. Ea este mesagera, cea care pregateste revenirea lui Hristos si participanta alaturi de Dumnezeu la judecata finala.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.