Mănăstirea Dealu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Manastirea Dealu, numita uneori si Sfintul Niculae dintre vii, este asezata pe un deal, situat dincolo de apa Ialomitei, la cativa kilometri nord-est de orasul Tirgoviste- vechea capitala a Tarii Romanesti. Ea este una din stravechile asezari monahale de la noi, iar biserica ei, unul din cele mai de seama monumente de arhitectura religioasa din tara noastra.

Data fundarii ei nu este inca pe deplin deslusita. Se poate sa fi fost ridicata in zilele lui Mircea cel Batran {1386 1418} de vreun manunchi de calugari veniti din ctitoriile oltene ale Sfantului Nicodim adica petrecand in munca si rugaciune.

Documentar, se intalneste pt. Prima data la 17 noiembrie 1431, cand voievodul Alexandru Aldea {1431 1436}, intru pomenirea sf raposatului parintelui domnii mele Mircea Voievod si apoi si domnii mele, i-a facut o insemnata danie, numind-o in hrisov manastirea de la Dealu, lacasul sf. Arhierarh si facator de minuni Nicolae. Alte manastiri documentate, sunt hrisoavele voievozilor munteni Vladislav al II-lea {1447 1474}, din 1474; si Basarab cel Tanar {1477-1481}, din 1478, se refera la vechea Manastire, de la Dealu, care, dupa unii cercetatori, a fost locul de vesnica odihna a domnitorilor din fam., Draculestilor, adica al celor scoboritori din voievodul Vlad Dracul {1436 1446}. Cu vremea, Manastirea din Deal, naruindu-se, voievodul Radu cel Mare {1495 1508}, intre anii 1499 si 1501, a refacut-o din temeliile, a inzestrat-o, cu toate bunatatile si a infrumusetat-o, cu mari frumuseti, devenind astfel nou ctitor al ei. Biserica, sfintita la 4 decembrie 1501, era, la acea data, cea mai frumoasa din cate se intalnise pe pamantul Tarii Romanesti, fiind construita se crede de vestitul mester Manole, care, mai apoi, a cladit si biserica lui Neagoe Basarab de la Arges. Dupa marturia contemporanului Gavril Potulera lucrata, tot cu piatra cioplita si stalpii usilor si ferestrelor tot de marmora, asa incat era cu adevarat o, biserica frumoasa si minunata Este in forma de trefla, constand intr-un altar heptagonal in exterior semicircular in interior, dintr-un naos, largit in partile laterale cu cate un san, circular inauntru si pentagonal in afara, si dintr-un pronaos dreptunghiular, impartit, printr-un arc dublu transversal, in doua parti inegale. Pe dinafara, peretii sunt placati in intregime, cu piatra fatuita si profilata, sunt impartiti printr-un briu, in forma de ciubuc in doua campuri neegale, decorate cu, arcade oarbe. In campul de jos se gasesc 6 ferestre dreptunghiulare, iar in cel de sus 8 rozete rotunde, din piatra ajurata, care lumineaza partea de sus a bisericii si boltile. Deasupra usii se afla icoana hramului, Sf. Niculae, lucrata in mozaic.

-1- Pe acoperis se ridica 3 turle cu cate 8 fete: una mare pe naos si alte 3 mai mici pe pronaos. Tustrele sunt, frumos proportionate si la baza, sunt acoperite cu placi de piatra impodobite cu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manastirea Dealu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 623 cuvinte
Nr caractere:
12 178 caractere
Marime:
15.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
manastire, amplasare
Predat:
la gimnaziu
Sus!