Iudaismul

Extras din referat:

Istoric

Iudaismul cunoscut și sub numele de religie mozaică (după principalul profet evreu, Moise), este religia poporului evreu.

Ea este cea mai veche religie monoteista, fiind infiintata in anul 2000 I.C.

Preceptele iudaismului au stat la baza religiilor monoteiste creștinism și islam.

Iudaismul adopta credinta intr-un singur Dumnezeu, care este creatorul universului si care conduce poporul ales, evreii, prin profetii cu care el vorbeste.

Istoria iudaismului este împărțită în trei perioade:

1. Perioada Templului din Ierusalim;

2. Perioada talmudică;

3. Perioada rabinică (din secolul al VI pînă în prezent). Iudaismul ortodox contemporan s-a format pe baza mișcării fariseilor (pirushim) din perioada Macabeilor.

Iudaismul contemporan nu are o instituție sau personalitate, acceptată universal, care ar avea autoritatea dreptului, învățăturii sau puterii. Sursele dreptului (Halaha) a iudaismului contemporan sunt: Tanahul (Tora scrisă) și Talmudul (Tora orală). Halaha reglementează aspectele vieții evreilor care nu sunt reflectate în codurile penale sau civile din sistemul secular

Cea mai importanta cartea la iudei este Torah fiind Biblia ebraica. Torah-ul contine si un numar de 613 de porunci, incluzând pe cele 10, care sunt explicate in Talmud. Iudaismul promoveaza ideea de comunitate printre toti oamenii de credinta evreiasca, apartenenta la o sinagoga sau templu, si importanta vietii de familie. Ceremoniile religioase au loc atât acasa, cât si la sinagoga.

Iudaismul se imparte in 4 mari grupari, care se deosebesc intre ele prin modul in care interpreteaza acele parti din Torah, care trateaza activitatile personale, ale comunitatii, internationale si religioase:

1.Comunitatea Ortodoxa

2.Miscarea Reformata

3.Iudeii Conservatori

4.Iudeii Reconstructiei

Chivotul sfânt este partea esentiala, care contine sulurile Torei, suluri de pergament pe care Torah a fost scrisa de mâna. In fata Chivotului sfânt arde o lumina vesnica, care simbolizeaza faptul ca Sfânta Scriptura continuta in Torah este lumina. In zilele de luni, joi, de Shabbat si in diminetile zilelor de sarbatoare, este scos unul din aceste suluri pentru a se citi textul recomandat.

Rabinul inseamna Intelept, si este astazi indrumatorul spiritual al comunitatii sale, propovaduind, prezidând diverse ceremonii sinagogale sau familiale. Rabinul poate si trebuie sa se casatoreasca

Sarbatori

Sâmbăta este principala zi de sărbătoare evreiască, ziua de odihnă a Creatorului după cele șase zile de facere a lumii Potrivit religiei evreiești, este interzis să se lucreze în ziua de sâmbătă și în zilele de sărbători.

Roș Hașana este Anul Nou conform calendarului mozaic.

Purim este o sărbătoare evreiasca care comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan.

Șavuot , "Sărbătoarea săptămânilor" aici se eternizează momentul cînd Legea divină Tora a fost dată poporului evreu pe muntele Sinai

Sukkot In timpul sărbătorii de Sukkot evreii ies din casele lor și locuiesc timp de șapte zile în niște umbrare sau colibe, în amintirea celor patru zeci de ani de pribegie în deșert.

* Pesah In timpul celor șapte zile ale sărbătorii Paștelui în amintirea ieșirii din Egipt evreii nu vor manca pâine dospită, mancand asa numitele azime fiind paine nedospita.

Hanuka "Sărbătoarea inaugurării" sau "Sărbătoarea luminilor".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iudaismul.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Marime:
2.31MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!