Iudaismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa naruirea zidurilor ghetourilor poporul evreu s-a schimbat si totodata si religia a suferit numeroase schimbari. Au disparut cateva rituri,mai cu seama cele privitoare la imbracaminte, astfel ca in unele regiuni din Africa de Nord evreii trec la imbracamintea europeana si multe alte practici sunt tot mai putin respestate.

Cu toate aceste schimbari ale iudaismului, evreii au ramas credinciosi inca din Epoca Talmudului si pana in zilele noastre.

Evreii erau constienti ca apartin unui popor unic si unit, dar cu toate acestea au existat divergente liturgice si exista si in prezent fara a pune intrebarea unitatii lui fundamentale.

Majoritatea discutiilor talmudice se articuleaza in jurul textelor revelatiei. Daca vreodata se simtea nevoia de innoire, evreii ripostau, iar atunci cand spiritul uman a inceput cu timiditate sa se elibereze de exclusivismul revelatiei, ganditorii de seama ai iudaismului se puneau de fiecare data de acord si astfel in sec.al x-lea apare prima lucrare de teologie a iudaismului rabinic scrisa de Saadia Gaon.

Alte etape cheie din istoria intelectuala evreiasca au fost renasterea si iluminismul care au avut fiecare partizanii lor evrei care au aderat la noile curente, gasindu-si totodata legitimitatea pentru actiunea lor in aceleasi vechi surse evreiesti, si anume Azarea de Rossi si Leon de Modena si pe de alta parte Moise Mendelsson care va merge pana intr-acolo incat sa vorbeasca despre iudaismul autentic.

In perioada antica se petrec evenimente care vor intemeia iudaismul. Biblia istoriseste iesirea din Egipt, daruirea Torei catre

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iudaismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
922 cuvinte
Nr caractere:
5 278 caractere
Marime:
6.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
dumnezeu, iisus, iuda, credinta, religie
Predat:
la liceu
Sus!