Învierea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dar Maica fara prihana nu se despartea de mormant, si vedea si auzea tot ceea ce se petrecea si se spunea. A vazut marele cutremur care i-a trezit pe cei ce dormeau dintru inceput, care a adormit strajile si a rostogolit piatra si mai apoi din nou trezirea strajilor si intrarea lor in cetate. Toate acestea n-au putut sa le vada femeile care s-au dus si care s-au intors mai apoi, dar Fericita Maica a Domnului, robita de dragostea Fiului ei, si care a ramas fara sa se desparta de mormant, a fost martorul ocular la toate acestea si a vazut si slavita Sa Inviere.

Caci celelalte femei au vazut si ele piatra rostogolita si ingerul asezat pe ea; dar cand si cum anume a avut loc aceasta n-au stiut.

Singura Maica preacurata a Domnului ce a stat acolo a stiut toate. De aceea, inaintea tuturor ea a primit vestea invierii si a fost socotita vrednica sa vada inaintea tuturor pe Domnul si Fiul ei, vedenie dumnezeiesc de frumoasa si piscul tuturor bunurilor dorite, si a auzit vocea Sa dulce si a crezut tuturor tainelor providentei sale, mai intai pe cele ale intruparii Sale, iar acum si pe cele ale invierii Lui.

Nu numai pentru ca a fost Maica preacurata si sfanta, ci si pentru ca a ramas cu sarguinta impreuna cu El in ceasul patimirii si a suferit compatimire si a primit de la El puterea sufleteasca spre a nu muri impreuna cu El.

De aceea, ea este vie impreuna cu El si preamarita cu El.

Astfel, deci, preasfanta Maica Domnului a vazut inaintea tuturor Invierea Fiului sau. Ea a facut-o cunoscuta ucenicilor Sai vestind-o mai intai mironositelor.

Daca in istoria invierii Evanghelistii n-au pomenit nimic de aceasta, anume ei au lasat deoparte in scris marturia Maicii pentru crezare, si ca nimeni sa nu scoata un pretext de necredinta din vedenia invierii rostita de catre mama. Pentru toate acestea, ei n-au pomenit nimic despre aceasta, ci au istorisit cele spuse de celelalte mironosite.

Astfel, deci, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu a vazut cu ochii sai Invierea Fiului si imparatului ei si s-a umplut de bucurie si a plecat de aici la casa ucenicului iubit asteptand ceasul inaltarii lui Hristos.

Or, aceasta casa era Sionul, cum a fost scris mai sus, caci Evanghelistul Ioan si-a vandut partea parinteasca si averile pe care le avea in Galileea dupa moartea lui Zevedei, tatal sau, si a cumparat la Ierusalim casa din Sion, in care a primit-o pe Sfanta Nascatoare de Dumnezeu dupa porunca Domnului si invatatorului sau, si ii slujea.

Din pricina acestei case a ajuns cunoscut arhiereului, cum se spune in Evanghelie, ca "acest ucenic era cunoscut arhiereului", si ucenicii erau adunati "in casa de frica iudeilor. Aici s-a aratat Domnul intrand prin usile incuiate" dupa Inviere. "A suflat asupra lor si a zis: Luati Duh Sfant!"

Tot aici, dupa opt zile l-a multumit si pe Toma aratandu-i urmele cuielor. Aici ucenicii au savarsit dupa inaltarea Domnului cele dintai taine ale sfintei mese si Sfanta Nascatoare de Dumnezeu avea aceasta casa ca pe un asternut, ca un picior pe pamant dupa inaltarea lui Hristos.

Si atunci, inainte de inaltare, dupa ce inviase din morti, sfanta si pururea slavita Sa Maica era in aceeasi casa, si astepta inaltarea Lui, caci aceasta era incheierea Iconomiei si vietii Sale pe pamant.

Or, de la Inviere si pana la Inaltare, Domnul S-a aratat de mai multe ori preasfintei Sale Maici atunci cand a voit, mangaind-o nu doar o data, dupa cum a binevoit.

Insa nu S-a aratat una dupa alta ucenicilor, ci atunci cand a trebuit, gustand chiar si hrana in fata lor, pentru ca ei sa creada ca nu li se arata in chip mincinos si ca era cu adevarat Domnul Iisus Hristos, imparatul si invatatorul lor.

Atunci i-a facut sa inteleaga numeroase taine, le-a fagaduit venirea Duhului Sfant si " le-a poruncit sa nu se indeparteze de Ierusalim pana ce se vor imbraca cu putere de Sus. Dupa care i-a dus afara pana spre Betania si, ridicandu-si mainile, i-a binecuvantat".

Acolo era si Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, caci se cuvenea intru totul ca si ea sa fie acolo, pentru ca asa cum in vremea Patimii inima sa fusese zdrobita mai mult decat a tuturor celorlalti, dar ramasese in picioare nedespartita de El, tot asa sa vada si slavita Sa Inviere si sa se umple de bucurie.

Domnul a fagaduit Apostolilor venirea Duhului Sfant si i-a binecuvantat. Insa Preacurata si Sfanta Maica era binecuvantata inca de la inceput, de cand a auzit acel "Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine! Binecuvantata esti tu intre femei!", si aceasta binecuvantare adevarata a primit-o in sanul sau aducand pe lume nimicirea intregului blestem.

Astfel, inca de la inceput ea a fost plina de Duhul Sfant si a fost imbracata cu putere de Sus.

Incepand din acea zi, Duhul Sfant a venit asupra ei si puterea Celui Preainalt a umbrit-o, cum a spus arhanghelul Gavriil: "Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri!"

In ea s-a implinit, asadar, toata fagaduinta si a fost incununata cu nestricacioasa cununa a imparatiei cerului si a pamantului, asa cum Fiul ei, atunci cand a inviat din morti nu numai ca Dumnezeu, ci si ca om, a primit toata puterea in cer si pe pamant.

Atunci cand Domnul a urcat la cer si L-au vazut in ceruri Apostolii impreuna cu Sfanta Fecioara, de indata El le-a trimis ingeri ca sa-i mangaie si sa anunte a

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Invierea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 217 cuvinte
Nr caractere:
19 702 caractere
Marime:
22.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
iisus, dumnezeu, credinta, inviere
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: teologic ortodox
Sus!