Astazi vom aborda cateheza despre "Ierurgiile si roadele lor" Pentru a vorbi despre Ierurgii, trebuie sa amintim mai intai despre pacatul protoparintilor nostri Adam si Eva. Pacatul primordial a adus dezordinea, suferinta si nefericirea nu numai in viata omului, ci a stricat frumusetea si armonia dintru inceput a firii inconjuratoare dinainte de cadere, cand toate cate facuse Dumnezeu "erau bune foarte" (Facere 1, 31).
Urmarile pacatului stramosesc asupra firii zidite au facut-o sa astepte si sa doreasca si ea izbavirea din stricaciune, ca si omul, precum spune Sfantul Apostol Pavel: "Toata fap-tura impreuna suspina si are dureri impreuna pana acum" (Romani 8, 22). Soarta naturii este strans legata de cea a omului. Corupta din pricina acestuia, ea isi asteapta tamaduirea si res-tabilirea tot prin om. Sfintind firea omeneasca pe care a purtat-o, Mantuitorul a dat Sfintilor A-postoli puterea de a sfinti natura si de a o sustrage de sub influenta celui rau. De aceea, Biserica a randuit, alaturi de Sfintele Taine, si ierurgiile, ca mijloace harice pentru binecuvantarea, sfintirea si exorcizarea omului credincios si a intregii firi in care el traieste.
Biblia sau Sfanta Scriptura, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1982.
Braniste, Ene, Pr. Prof. Dr., Braniste, Ecaterina, Prof., Dictionarul Enciclopedic de Cunostinte religioase, Editura Diecezana, Caransebes, 2001.
Indrumari Misionare, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1986.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.