Hirotonia - Punct de Vedere Canonic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Motivația alegerii temei: Taina Preoției o putem înțelege numai dacă o asociem cu Sfânta Liturghie și cu Sfântul Altar;

Preoția după Dicționarul de Teologie Ortodoxă: Preoția este funcție existentă în toate religiile;

Hirotonia: învestirea cu puterea harică preoțească;

Administrarea Sfintei Taine a Hirotoniei: Săvârșitorul acestei Taine este episcopul eparhiot sau arhiereul delegat de episcopul eparhiot;

Hirotonia făcută de către episcopii caterisiți și anatemizați: Harul pe care un episcop îl primește la hirotonie, nu își pierde efectul în cazul în care este caterisit sau anatematizat; îl pierde numai dacă promovează o erezie;

Primitorii Hirotoniei și condițiile prin care se poate primi Hirotonia: Primitorii Sfintei Taine a Hirotoniei, pot fi toți creștinii, bărbați, care au fost botezați în mod valid și care îndeplinesc anumite condiții, stabilite în decursul timpului de către Biserică.

Pentru intrarea în preoție, trebuiesc îndeplinite următoarele condiții:

a. Condițiile religioase;

b. Condițiile morale;

c. Condițiile intelectuale sau de pregătire;

d. Condiții fizice;

e. Condiții sociale;

Peoția după Sfintele canoane: prezentarea canoanelor apostolice; enumerarea canoanelor care vorbesc despre preoție;

Sfințenia și răspunderea în preoție: I.P.S Justinian a urmărit să facă din preoție un factor activ și din misiunea ei o lucrare efectivă cât mai utilă Bisericii și societății.

Motivul datorită căruia mi-am ales această temă:

Am ales să abordez despre Taina Hirotoniei, deoarece preoția este cel mai minunat lucru pe care Dumnezeu l-a sădit în sufletul slujitorului Său. Taina Preoției o putrem înțelege numai dacă o asocierm cu Sfânta Liturghie și cu altarul Bisericii. Această minunată Taină, a fost așezată de Mântuitorul Iisus Hristos pentru săvârșirea cultului divin, pentru vestirea Evangheliei care este Cuvântul lui Dumnezeu și a mai fost așezată pentru păstorirea poporului. La Cina cea de Taină a fost instituită Sfânta Jertfă iar mai apoi s-a încredințat apostolilor, puterea de a ierta și a dezlega păcatele poporului, dânndu-li-se acestora porunca propovăduirii Evangheliei și păstorirea poporului; acest lucru ne este încredințat de Mântuitorul la Matei 28, 18- 20; Marcu 16, 15-16 și Ioan 20, 21-23.

Prin Sfânta Jertfă, înțelegem împăcarea omului cu Dumnezeu și mijlocirea între om și Dumnezeu. Prin slujirea Sfintei Liturghii de către preot, se arată chemarea cea mai înaltă a acestuia și prezența Mântuitorului Iisus Hristos printre oameni. Fără Preot și Sfânta Liturghie, un credincios nu poate dobândi mântuirea care este eliberarea omului din robia păcatului și a morții și repunerea lui în comuniune harică cu Dumnezeu, comuniune pe care omul a pierdut-o în momentul căderii în păcat a protopărinților noștri Adam și Eva. Mântuirea credincioșilor reprezintă țelul spre care trebuie să tindă un preot în activitatea sa pastoral-misionară. Mântuirea se poate dobândi în cadrul Sfintei Biserici, deoarece în Biserică, omul intră în comuniune directă cu Dumnezeu prin Sfintele Taine și Ierurgii. Sfântul Ciprian al Cartaginei ne spune: fără Biserică nu există mântuire.

Preotul trebuie să săvârșească Sfânta Liturghie cu drag, iar cel care nu săvârșeste în acest mod, lipsește pe Dumnezeu de slavă, îngerii de bucurie, păcătoșii de iertare, drepții de ajutor, Biserica de folos și pe sine de leac . Părintele Ilarion Felea ne spune că preoții sunt numai slujitorii lui Hristos, uneltele de care se folosește Mântuitorul: mâninile, picioarele și gura Lui. Sfântul Ioan Hrisostom ne relatează: Nu omul face prefacerea pâinii și a vinului în Trupul și Sângele lui Hristos ci Însuși Hristos Care a fost răstignit pentru noi. În înceheirea acestei motivații, m-a sensibilizat ceea ce se spune despre Sfânta Liturghie, căci împreuna cu Sfânta Evanghelie, ea este zestrea cea mai scumpă a Bisericii și valorează mai mult decât am aduna noi și decât toate comorile pământului .

Observații:

UNIVERSITATEA BUCUREŞTI

FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hirotonia - Punct de Vedere Canonic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 806 cuvinte
Nr caractere:
27 517 caractere
Marime:
29.11KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!