Despre Sfinta Liturghie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu Dumnezeu stam de vorba prin rugaciune. Raporturile noastre cu El sunt cu totul aparte decat sunt ele cu semenii. Lui Dumnezeu noi Ii cerem lucruri deosebite, pe care nu le putem cere semenilor. Asa bunaoara: sa ne ia durerile din suflet, sa ne usureze ingrijorarile inimii, sa ne fie aproape cu darul Sau in zbuciumul nostru, sa ne apere acolo unde mijloacele proprii sunt insuficiente.

Toate acestea noi le expunem inaintea lui Dumnezeu prin rugaciuni fierbinti. Care ne va fi insa rugaciunea cea mai potrivita si mai eficace spre a fi primita cu siguranta de Dumnezeu? Raspunsul este: Sfanta Liturghie! Ea sta in centrul cultului divin si este cea mai de seama rugaciune ce poate rosti o buza de credincios. Este rugaciunea noastra cea mai de efect, pentru ca rostind-o noi suntem singuri. Jertfa necrunta a Legii Noi, intr-insa Mantuitorul Hristos se jertfeste in mod real, desi neinteles de mintea noastra. Este El, Hristos, care da putere suspinului nostru liturgic. Noi am putea sta ceasuri intregi si zile de-a randul in genunchi, am putea sa tot rostim o pagina de rugi una dupa alta, am putea cerceta zilnic mai multe biserici si am putea savarsi alte acte de pietate, in fata lui Dumnezeu.

Nimic nu se compara insa cu eficacitatea Sfintei Liturghii.

Independenta de contributia noastra, Sfanta Liturghie este puternica prin sine. Servita de capeteniile bisericesti sau de cel mai smerit preot rural, ea este aceeasi ca putere si ca eficacitate. In odajdiile cele mai stralucitoare, ca si in vesmintele cele mai saracacioase, intr-o biserica somptoasa ca si intr-o capela, Sfanta Liturghie este mereu una si aceeasi opera divina a cerului. Insotita de acordurile grave si pline de armonie ale compozitorilor celebri sau cu raspunsurile date de un copil ori de un batran, cu un cor dirijat de un maestru consacrat sau de un modest initiat in ale muzicii, Sfanta Liturghie are aceeasi valoare.

Se pot schimba accesoriile ei. In altar se pot consuma in sfesnice de aur lumanari voluminoase si grele sau luminite ieftine si simple implantate in cuie de fier, se poate folosi un potir cu nestemate sau o modesta cupa de portelan, poate sluji un sobor de preoti numeros in jurul unui Ierarh sau un singur preot, Sfanta Liturghie ca valoare nu se schimba intru nimic, nu este nici mai multa sau mai mare, nicand nu-i mai putina sau mai mica, nu este niciodata alta, ci de-a pururi una si aceeasi, ca si Dumnezeu care nu se schimba de loc. Este cantata cu glas sarbatoresc sau este recitata cu o dictiune domoala si inceata, astazi ca si ieri, maine ca in vremea Sfantului Ioan Gura de Aur sau a Sfantului Vasile cel Mare, in veacul acesta tot asa cum a fost si in veacul dintai.

Este lucru mare o Sfanta Liturghie, caci este lucru dumnezeiesc. Dar e mare si prin vechimea ei. Aprindeti aici lumina voastra azi. Sa stiti insa ca inainte de Testamentul Mantuirii, in Legea Veche, ardeau lumini si pe altarul templului din Ierusalim. Biserica crestina a mostenit de la Biserica Profetilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Despre Sfinta Liturghie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 386 cuvinte
Nr caractere:
6 528 caractere
Marime:
9.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!