Cum se țin posturile de peste an

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Biserica Ortodoxa de Rasarit a randuit pentru dreptcredinciosii crestini anumite posturi. Caci postul -- zice Sfantul Ioan Gura de Aur -- potoleste trupul, infraneaza poftele cele nesaturate, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta .

Posturile de peste an si pricinile pentru care le tinem sunt :

1. Sfantul si Marele Post, care se mai numeste si postul patruzecimii, Paresimile, Postul Pastilor, este randuit pentru curatirea sufletului prin ajunare, rugaciune, milostenie, spovedanie si impartasirea cu Sfintele Taine. El inchipuieste postul cel de patruzeci de zile al Mantuitorului. Tine sapte saptamani. Sta in legatura cu Pastile, sarbatoare cu data schimbatoare. De aceea, inceputul acestui post este aratat in calendarul fiecarui an.

In acest post nu mancam : carne , oua , branza . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mancam deci numai bucate fara unsoare (ULEI) , legume si poame.

MANCAM UNTDELEMN SI DEZLEGAM LA VIN : Sambata si Duminica , in ziua de 24 Februarie aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul , la 9 Martie Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , cand aceasta cade in ziua de Joia-Mare sau in Vinerea ori Sambata din Saptamana Patimilor .

MANCAM PESTE : Buna-Vestire - 25 Martie si in Dumininica Floriilor.

Cu deosebita evlavie se cuvine sa postim in saptamana de la inceputul Postului Mare si in saptamana Patimilor.

Astfel, in saptamana de la inceputul Marelui Post : Luni si Marti se mananca numai o data pe zi - seara - paine si apa. Iar in saptamana Patimilor, in afara de Joi cand facem doua mese se mananca la fel, Vineri si Sambata e post desavarsit.

Bolnavii au voie sa manance bucate cu untdelemn si sa bea vin in Postul Mare.

2. Postul Sfintilor Apostoli sau al Simpietrului , a fost asezat de Biserica in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si a celorlalti apostoli. Acest post e un prilej de inaltare a sufletului. Sta in legatura cu Pastile si cu Pogorarea Duhului Sfant, sarbatori cu data schimbatoare. De aceea nu incepe la data sorocita, ci tine cand mai mult, cand mai putin. Lasam sec insa totdeauna in Duminica Tuturor Sfintilor , seara, si postim pana la 29 iunie, ziua Sfintilor Apostoli , care daca va cadea Miercurea sau Vinerea, nu mancam de dulce.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cum se tin posturile de peste an.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 413 cuvinte
Nr caractere:
6 356 caractere
Marime:
12.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
post, sarbatoare
Predat:
la gimnaziu
Sus!