Cultele Protestante

Previzualizare referat:

Extras din referat:

. Cultele protestante sunt confesiuni crestine desprinse din catolicism in prima jumatate a sec. al XVI-lea prin miscarea Reformei.

Protestantismul inglobeaza Biserica Luterana (evanghelica), Biserica Reformata (calvinistii si zwinglienii), Biserica Anglicana, Cultul Unitarian s. a. Din punct de vedere doctrinar, protestantismul se concentreaza in cele patru principii ale Reformei: Sola Scriptura (Biblia este unicul izvor autentic al revelatiei divine), Sola Fides (mantuirea se castiga numai in urma credintei), Sola Gratia (nu meritele omului ci numai harul divin il salveaza pe om in vesnicie) si Solus Christus (numai Hristos este mijlocitorul dintre Dumnezeu si oameni). Protestantismul a simplificat ritualul, a fost suprimat cultul Fecioarei Maria si al sfintilor, s-a inlaturat venerarea icoanelor, s-a renuntat la post, iar tainele au fost reduse numai la doua: (botezul si impartasania). Organizatoric, protestantismul a inlaturat primatul papal, ierarhia traditionala, celibatul preotilor si monahismul si a acordat laicilor un rol important in Biserica. In ultimele decenii, cultele protestante, inclusiv cele din tara noastra, au acceptat hirotonia femeilor. Unele biserici protestante au promovat femeile si in functia de episcop.

Biserica Reformata (Calvina) Miscarea reformata a aparut pe teritoriul de astazi al Romaniei in prima jumatate a secolului al XVI-lea, facand adepti printre credinciosii catolici de nationalitate maghiara din Transilvania. Patrunderea ideilor Reformei in Transilvania a fost favorizata de infrangerea de catre Imperiul Otoman a Ungariei in batalia de la Mohacs (1526), in urma careia Transilvania va deveni principat autonom sub suzeranitate otomana, iar catolicismul nu va mai fi protejat oficial de autoritatile de stat.

Intemeietorul acestei confesiuni a fost Jean Calvin (1509-1564), preot catolic francez, care a aderat mai intai la protestantismul luteran, apoi a dus mai departe ideile lui Luther. Invatatura de credinta a calvinismului a fost concentrata si sistematizata in doua documente de baza: Catehismul de la Heidelberg (1563) si A doua confesiune helvetica (1566). Patrunderea invataturii reformate a fost facilitata de posibilitatea predicarii Evangheliei in limba materna, ceea ce la vremea respectiva Biserica Romano-Catolica nu ingaduia (liturghia fiind in limba latina). Biserica Reformata a fost recunoscuta oficial in anul 1564 de principele Transilvaniei Ioan Sigismund. Sinoadele din 1564 si 1567 au pus bazele organizatorice ale calvinismului din Transilvania. Intre 1570-1580 se infiinteaza Episcopia Reformata din Ardeal.

Dezvoltarea calvinismului a determinat puternice conflicte cu catolicismul maghiar. In 1566 calugarii si preotii catolici au fost alungati din Transilvania, calvinismul beneficiind de sprijinul, inclusiv militar, al principilor calvini. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultele Protestante
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 403 cuvinte
Nr caractere:
21 608 caractere
Marime:
19.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
cult, secta
Predat:
la gimnaziu
Sus!