Crucea - Simboluri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce înţelegem prin Sfânta Cruce?

Crucea în sens propriu sau material, înseamnă lemnul crucii cu braţe, pe care a fost răstignit însuşi Mântuitorul Hristos. Despre acest sens al crucii aminteşte Sfânta Scriptură: „ Şi ducându-şi crucea a ieşit din cetate la locul numit al Căpăţânii...” (Ioan XIX, 17); „Mântuieşte-te pe Tine însuţi şi te pogoară de pe cruce” (Marcu XV, 30) etc. Sensul propriu sau material al crucii defineşte prin urmare obiectul văzut, material pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

În sens spiritual „prin cruce se înţeleg greutăţile şi suferinţele pe care fiecare om trebuie să le suporte în viaţă” , acest sens fiind acela de soartă sau destin: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu VIII, 34).

Prin urmare, crucile personale ale fiecaruia sunt la fel de necesare in lucrarea mantuirii pe cat este si Crucea lui Hristos. Nu veti intalni nici un mantuit care sa nu fi fost purtator de cruce (Sf.Teofan Zăvorâtul,p.3) crucea este un instrumentul de tortura datator de viata de aceea, fiecare dintre noi este inconjurat de cruci ca sa fie cat mai aproape de puterea mantuitoare a Crucii lui Hristos.

Ati purta cruce nu tine de a vrea sau a nu vrea sa o porti ,de a fi usoara sau grea ci tine de voia Lui Dumnezeu si cel mai important de mantuirea ta dar din pacate multi dintre noi nu realizeaza ca ati purta crucea fara “sovaiala,deznadejde,frustrare” este defalt calea care duce la viata vesnica,calea mantuirii a imparatiei.

Daca ar fi sa facem o enumerarea a tipurilor de cruci existente constatam ca sunt foarte multe.Sf,Teofan Zavoratul aminteste de:

• Cruci exterioare alcatuite din suferinte si necazuri

• Cruci interoare nascute din lupta cu patimile si cu poftele, pentru a castiga virtutile

• Cruci harice (de duh si de har)

Cruciile exterioare sunt cele mai des inatalnite “pe toare drumurile noastre” si cuprin suparaiile necazurile, nenorocirile, bolile, pierderea celor apropiati, necazurile de la serviciu, tot felul de privatiuni si de pagube, neplacerile familiale, relatiile nefavorabile cu lumea, jignirile, supararile, pierderile si, in general, soarta pamanteasca, mai mult sau mai putin anevoioasa pentru fiecare.

Cu totii cunoastem o astfel de curce deoarece nimeni nu poate schimba voia Domnului,nici macar prin bogatie,celebritate sau slava;” De vrei ca aceste cruci sa-ti fie mantuitoare, foloseste-te de ele asa cum le-a randuit Dumnezeu pentru mantuirea omului, in general, si a ta, in particular.”

Spuneti in sinea ta: "Dupa pacatele mele imi sunt trimise ceste lovituri" si multumeste-I Domnului ca bunatatea Lui te indruma spre pocainta. Apoi, in loc sa te intristezi fara rost, afla care-ti este pacatul, pocaieste-te si nu mai pacatui. Cand vei cugeta astfel, vei spune, desigur: "Inca este putin ceea ce am primit! Caci, dupa pacatele mele, mult mai rau merit".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crucea - Simboluri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 919 cuvinte
Nr caractere:
9 667 caractere
Marime:
18.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!