Boboteaza, prima dintre taine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Credinciosii au facut coada la apa sfanta

Boboteaza si Sfantul Ioan, sarbatorite pe 6, respectiv 7 ianuarie, incheie timpul magic al celebrarii nasterii fizice (Craciunul) si spirituale (Botezul) a Mantuitorului, aceasta din urma fiind prima dintre cele trei mari Taine.

La romani, ziua de Boboteaza cuprinde motive specifice tuturor sarbatorilor de Craciun: local se colinda, se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se fac prorociri ale timpului si belsugului in noul an. O pondere deosebita o detin insa actele rituale si practicile magice de profilaxie si purificare. La riturile crestine de sfintire a apei - aghiasma, umblatul preotilor cu botezul si scufundarea crucii in apa, poporul a adaugat altele noi.

Credinciosii catolici sarbatoresc Botezul Domnului pe 12 ianuarie, Apa Sfintita avand aceeasi semnificatie.

Unele dintre ele sunt crestine, altele precrestine, de purificare si alungare a spiritelor malefice: stropirea, spalatul sau scufundarea rituala in apa raurilor sau lacurilor, impuscaturi, strigaturi, aprinderea focurilor, afumarea oamenilor si usilor. Alimentele specifice acestei sarbatori sunt piftia si graul fiert.

Potrivit lui Ion Ghinoiu, romanii sarbatoreau, pe 7 ianuarie, "Iordanitul Femeilor". Era o petrecere de pomina a nevestelor, care se adunau in grupuri mari la cineva acasa, unde aduceau alimente - oua, faina, carne - si bautura. Dupa ce mancau si beau spunand ca "se iordanesc", ele cantau, jucau si chiuiau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada, unde luau pe sus barbatii care apareau intamplator in calea lor, ducandu-i cu forta la rau sau la lac si amenintandu-i ca-i arunca in apa "daca nu se rascumpara" cu un dar, de obicei cu o vadra de vin. In aceasta zi, numita si "Tontoroiul Femeilor", normele morale ale satului traditional erau abolite, iar excesele de bautura si petrecerile nu mai suparau pe nimeni. In unele sate, tinerele neveste erau integrate in comunitatea femeilor casatorite printr-un ritual special care cuprindea si udatul lor la rau, lac sau fantana. (L.D.)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Boboteaza, prima dintre taine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 054 cuvinte
Nr caractere:
5 715 caractere
Marime:
9.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
Boboteaza, treime, biserica
Predat:
la gimnaziu
Sus!