Atitudinea Sfântului Apostol Petru Față De Vechiul Testament

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Introducere 1.
2.Personalitatea Sf.Ap.Petru 3.
3.Atitudinea Sf. Ap. Petru fata de Vechiul Testament 5.
3.1.Atitudinea reiesita din studiul cartii
Faptele Sfintilor Apostoli 5.
3.2.Atitudinea ce reiese din studierea Epistolelor
sobornicesti, I si II Petru 8.
4.Concluzii 9.
5.Bibliografie 10.

Extras din referat:

Introducere Fapt indeobste cunoscut crestinilor si nu doar lor, ca un loc de prim rang in propovaduirea crestinismului a revenit Sfantului Apostol Petru, si pornind de la aspectul ca Scriptura pe care o prezenta noilor convertiti era Vechiul Testament, in lucrarea de fata ne-am propus studierea atitudinii sale fata de respectiva carte. In general literatura crestina atribuie Sfantului Apostol Pavel excelenta sau cel putin intaietatea predicarii Evangheliei la Neamuri popoarele ne-iudaice, probabil datorita ecoului acestei activitati.

A incerca clasificarea lucrarii celor doi Apostoli este un demers oarecum impropriu studiilor crestine intrucat important nu este atat locul fiecaruia in sens competitor, cat mai ales a observa rezonanta Evangheliei predicata de acestia printre Neamuri.

Totusi cronologic vorbind Sfantul Apostol Petru este primul care extinde misiunea crestina printre populatiile ne-evreiesti inconjuratoare sau apartinatoare Palestinei, ca de exemplu in cazul sutasului Corneliu F. Ap. 10. 1. In studiul de fata ceea ce este cu adevarat remarcabil ar fi atitudinea pe care Apostolul a manifestat-o fata de Vechiul Testament.

Desi exista opinii in lumea protestanta care afirma ca Sfantul Petru a fost putin cunoscator de carte, la o analiza atenta si pertinenta reiese contrariul. Multimea citatelor vetero-testamentare evocate in discursurile sale, prezentate in cartea Faptele Apostolilor si in Epistolele sale, ne arata un foarte bun cunoscator al Scripturilor ebraice. Dealtfel intr-un prim punct al lucrarii Personalitatea Sfantului Apostol Petru ne propunem sa prezentam si sa dovedim atat inspiratia Sfantului Duh care a grait prin Apostol, dar si cunoasterea Vechiului Testament, singura Scriptura existenta la acea vreme in spatiul crestin.

In cuvantarile sale, si in manifestari, Sfantul Petru apare ca implinitor prin fapta al invataturilor vechi-testamentare, ca hermeneut si ca bun orator, ce stie sa aplice ideile textelor ebraice pe care le citeaza, la noua situatie in care se afla.

O analiza de tip statistic aseaza inaintea cititorilor folosirea a peste citate exacte si mai mult de aluzii provenind din carti ale Sfintei Scripturi.

Observam ca grija sa predominanta a fost sa explice iudeilor in special, viata Domnului Hristos in lumina profetiilor mesianice, sa le indrepte cugetele si inimile catre Cel ce implinea Legea veche.

Daca in cartea Faptele Apostolilor, Sfantul Luca, autorul ei, ni-l infatiseaza pe Sfantul Petru ca un foarte bun propovaduitor al Evangheliei, dimpreuna cu rezultatele lucrarii sale, din Epistolele sobornicesti scrise de el, surprindem un autor cu o scriere concisa in care utilizeaza, direct sau aluziv, invataturi si idei din Vechiul Testament, ori actualizeaza norme morale din acesta, cu aplicatie precisa in viata crestina.

Autoritatea cuvantarilor sale provenea de la Sfantul Duh si se sprijinea pe Scriptura ebraica, ceea ce dadea forta si vigoare lucrarii sale ...

Bibliografie:

1. Biblia sau Sfanta Scriptura,edit.Societatea Biblica Interconfesionala din Romania, Rumanian Bible Ortodox 053DC, printed by United Bible Societies,UBS-EPF,1999.

2. Biblia sau Sfanta Scriptura, ed.jubiliara a Sfantului Sinod, edit. In-

stitutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane,Bucuresti 2001.

3.Concordanta Biblica Tematica, edit.Trinitas, Iasi, 2003.

4. Dictionar Biblic, edit.Cartea Crestina, Oradea, 1995.

5. Dictionar al Noului Testament, autor pr.dr. Ioan Mircea, edit. Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti,1995.

6.Andreicut,pr.drd.Ioan,Implicatiile morale ale cunoasterii si intelegerii sfintelor scripturi,in Ortodoxia,nr.4,oct.-dec.,Bucuresti,1989.

7.Basarab,pr.prof.Mircea,Autoritatea Sfintei Scripturi in Biserica Ortodoxa,in Ortodoxia,nr.2,apr.-iun.,Bucuresti,198o.

8.Idem,pr.prof.dr.Mircea,Aspecte din istoria interpretarii Sfintei Scripturi,in Ortodoxia,nr.4,oct.-dec., Bucuresti,1989.1995.

9. Breck, pr.prof.dr.John, Sfanta Scriptura in Traditia Bisericii, edit.Patmos, Cluj-Napoca, 1996.

10. Kuen, Alfred,Cum sa interpretam Biblia,trad.de Constantin Moisa, edit. Stephanus,Bucuresti,2002.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atitudinea Sfantului Apostol Petru Fata De Vechiul Testament
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 094 cuvinte
Nr caractere:
20 819 caractere
Marime:
21.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
atitudine, apostol
Predat:
la liceu
Sus!