Administrarea ordinară și extraordinară a sacramentelor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS 2.
LISTA ABREVIERILOR 3.
INTRODUCERE 5.
I. Sfanta Euharistie administrata bolnavilor 7.
A: Preliminarii 7.
I.1. Efectele Sfintei Euharistii 7.
I.2. Materia si forma Sfintei Euharistii 8.
I.3. Ministrul si administrarea Sfintei Euharistii bolnavilor 8.
B: Aplicarea Impartasaniei la bolnavi 10.
I.4. Bolnavul, subiectul Sfintei Euharistii 10.
I.5. Dispozitia sufleteasca care se cere la primirea Sfintei Impartasanii si exceptiile in cazul bolii sau a pericolului mortii 13.
I.6. Necesitatea Sfintei Euharistii pentru bolnavi si muribunzi 15.
I.7. Administrarea Sfintei Euharistii facuta bolnavului 16.
I.8. Cuminecarea bolnavilor 17.
II. Sfanta Ungere a infirmilor (Maslul) 20.
A: Preliminarii 20.
II.1. Natura, instituirea si efectele Sfantului Maslu 20.
II.2. Materia si forma Sfantului Maslu 21.
II.3. Ministrul si subiectul Sfantului Maslu 22.
B: Administrarea Sfantului Maslu, specifica persoanelor bolnave 22.
II.4. Timpul, locul, si modul celebrarii Sfantului Maslu 25.
CONCLUZIA 27.
BIBLIOGRAFIA 29.

Extras din referat:

Acest sacrament al consacrarii in cadrul Sfintei Liturghii a painii si a vinului in Trupul si Sangele Domnului se numeste Sfanta Euharistia pentru ca este o recunostinta, o gratitudine si o aducere de multumire lui Dumnezeu. Cuvintele ??????????? (Luc. 22, 19; I Cor.11, 24) si ???????? (Mat. 26, 26; Marc. 14, 22) reamintesc binecuvantarile ebraice care proclama - indeosebi in timpul mesei si la ospetele iudeilor, unde prin binecuvantari laudau si multumeau lui Dumnezeu pentru hrana pe care a dat-o oamenilor - lucrarile lui Dumnezeu: creatia, rascumpararea si sfintirea (cf. CBC ? 1328).

,,Sfanta Euharistie este cel mai sfant si mai inalt sacrament al Legii Noi - instituit de Isus pentru a perpetua de-a lungul veacurilor Jertfa Crucii pana la a doua sa venire si pentru a incredinta Miresei sale preaiubite - care sub forma paini si a vinului cuprinde adevaratul trup si sange al Domnului nostru Isus Cristos spre hranirea sufleteasca a credinciosilor"(AJ I, Titl. V, Cap. 4)

Nu se poate spune precis cat timp se cere pana se corup speciile in stomacul omului, insa parerea comuna este ca la cei bolnavi raman necorupte si 30 minute; iar la cei sanatosi, de regula, dupa 15 minute sunt corupte.

I.1. Efectele Sfintei Euharistii - sunt urmatoarele

Esentiale - adica hrana spirituala a sufletului si ne uneste cu Cristos si ceilalti credinciosi care sunt fructul mistic al Domnului (cf. CBC ? 1391-1392).

Accidentale - adica prin unirea noastra cu trupul lui Cristos urmeaza intarirea noastra impotriva poftelor concupiscentei; angajeaza fata de saraci (cf. LG 41), iertarea pacatelor veniale, delectarea spirituala, unitatea Trupului mistic, unitatea crestinilor (cf. CBC ? 1391-1398) si ne asigura invierea noastra glorioasa dupa fagaduinta Mantuitorului (cf. GS 38) ,,cel ce mananca trupul meu si bea sangele meu, are viata de veci si eu il voi invia in ziua de apoi" (Ioan 6, 54)

Efectele Sfintei Euharistii se produc prin insasi mancarea trupului Domnului, atunci cand sfintele specii sunt inghitite si ajung in stomac. Prin urmare, daca cineva se cumineca, dar nu inghite sfintele specii, ci le scuipa din gura, sau le tine in gura pana se dizolva, sau bolnavul, care moare inainte de a fi putut inghitii speciile, nu se impartaseste de efectul sacramental al Euharistiei, deoarece nu a mancat cu adevarat trupul Domnului . Se impartaseste insa acela, care, dupa ce a inghitit Sfanta Cuminecatura, o vomita.

Se pune intrebare daca se poate cumineca bolnavul care nu poate sa primeasca hrana prin gura ci prin tub. La aceasta chestiune Sfantul Oficiu in 27 Ianuarie 1886, a raspuns: ,,non expedire". Aceasta pentru a evita profanarea Euharistiei.

I.2. Materia si forma Sfintei Euharistii.

Materia indepartata a Sfintei Euharistii este aceea care se foloseste la facerea Sfantului Sacrament, si ,,aceasta este painea de grau si vinul de vita de vie" (AJ I, Titl. V, Cap. 4.). Materia apropiata a Sfintei Euharistii este folosirea materiei departate (painea si vinul) in consacrare.

Forma Sfintei Euharistii sunt cuvintele de care s-a folosit Isus la cina cea de taina, cand a prefacut painea in preacuratul sau trup si vinul in preacinstitul sau sange.

I.3. Ministrul si administrarea Sfintei Euharistii bolnavilor.

Vorbind despre ministrul Sfintei Euharistii, deosebim: a) ministrul consacrarii Sfintei Euharistii trebuie sa fie hirotonit intru preot. Preotul orb sau afectat de vreo infirmitate celebreaza licit folosind un text de misa din cele aprobate, asistat la nevoie de un laic instruit, care sa-l ajute " (cf. CCEO can. 699 ? 3).

b) Ministrul administrarii Sfintei Euharistii, este ordinar si extraordinar. Ministrul ordinar pentru administrare este acelasi ca si pentru consacrare (cf. AJ I, Titl. VI, Cap. 4.).

Parohul are dreptul de a administra Sfanta Euharistie in afara bisericii tuturor bolnavilor de pe teritoriul parohiei sale, chiar daca aceia nu ar fi din parohia sa, de asemenea si viaticul. Un preot oarecare numai cu permisiunea parohului sau in cazul necesitatii urgente, poate administra Sfanta Euharistie pe teritoriul unei parohii straine. Parohul este obligat sub pacat grav, pe baza justitiei si a caritatii sa administreze Sfanta Euharistie credinciosilor sai bolnavi, chiar si atunci cand acestia ar avea boli contagioase. Alt preot, care nu este pastorul acelor credinciosi, este obligat numai pe baza caritatii . Ministru ordinar al viaticului este preotul si colaboratorii sai, capelanul spitalului si superiorul unei comunitati clericale (cf. EV IV/ 1887).

Ministrul extraordinar al administrarii Sfintei Euharistii - in special al viaticului - este diaconul, care din incredintarea episcopului

Bibliografie:

. IZVOARE:

1. Biblia sau Sfanta Scriptura, Ed. Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1975.

2. Catehismul Bisericii Catolice, Ed. Arhiepiscopiei Romano Catolica, Bucuresti, 1993.

3. Conciliul Ecumenic Vatican II, Constitutii, Decrete, Declaratii,, Editie revizuita, Ed. Arhiepiscopiei Romano Catolica, Bucuresti, 2000.

4. Codul Bisericilor Canoanelor Orientale, Pro Manuscripto, text paralel latin-roman, Ed. Presa Universitara Clujana, Cluj-Napoca, 2001.

5. Codul de Drept Canonic, Traducere in limba romana (pro manuscripto), Ed. Presa Buna, Iasi,1995.

6. DENZINGER, SCHONMETZER, Enchiridion Symbolorum definitinum et declarationum de rebus fidei et morun, Editio 36.

7. Enchiridion Vaticanum, 12 volumi, testo ufficiale e versione italiana, Edizioni Dehoniane, Bologna, 1976 ss.

8. Instructiune pentru aplicarea normelor liturgice ale CCEO, Congregatia pentru bisericile orientale, Libreria Editrice Vaticana, 1996.

II. MAGISTERIUL BISERICII

a)Documente ale Papei Ioan Paul al-II-lea:

9. Pastores dabo vobis, Exortatie apostolica postsinodala a Sfantului Parinte Papa Ioan Paul al-II-lea, adresata episcopatului, clerului si credinciosilor, despre formarea preotului in circumstantele actuale, traducere de pr. Anton Istoc, Ed. Presa Buna, Iasi, 2000.

10. Reconciliatio et Paenitentia, Indemn apostolic al Papei Ioan Paul al-II-lea adresat, in urma Sinodului Episcopilor, episcopatului, clerului si credinciosilor privind impacarea si pocainta in misiunea Bisericii de astazi, s.n., s.l., s.a..

b) Documente ale Congregatiei pentru Cler:

11. Preotul invatator al Cuvantului, ministru al Sacramentelor si pastor al comunitatii pentru cel de al treilea mileniu, traducere de pr. Anton Istoc, Ed. Presa Buna, Iasi, 2000.

III. STUDII

a)Manuale si opere de autor

12. BERNADOT, M. V., De la Euharistie la Sfanta Treime, trad. FERENT Eduard, Ed. Sapientia, Iasi, 2002.

13. BISOC, Alois, Sacramentele. Semnele credintei si ale harului, Ed. Sapientia, Iasi, 2001.

14. BLEIZIFFER, William Alexandru, Disciplina dei Sacramenti e Culto Divino, Considerazioni canoniche, Ed. Aeternitas, Alba Iulia, 2002

15. BOJOR, Victor/ROSIANU, Stefan, Tipic Bisericesc, Editia a-II-a indreptata, Ed. Tipografia Seminarului Teologic greco-catolic, Blaj, 1931.

16. BRANZEU, Nicolae, Pastorul si Turma sau Hodogetica, Ed. Autorului, Lugoj, 1930.

17. BRANISTE, Ene, Liturgica Speciala, Editia a treia, Pentru facultatile de teologie, seria Alfa si Omega, Ed. Nemira, Bucuresti, 2002.

18. Euchologiu, Editiunea a doua, Tipariulu seminariului archidiecesanu, Blasiu, 1893.

19. Euhologhion sau Molitvenic, Ed. Tipografia Seminarului Arhidiecezan, Blaj, 1940.

20. FERENT, Eduard, Teologia Fundamentala a Sacramentelor, vol. I, Despre Sacramente in general, Ed. Arhiepiscopiei Romano Catolica, Bucuresti, 2002.

21. --------------------, Teologia Fundamentala a Sacramentelor, vol. II,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Administrarea ordinara si extraordinara a sacramentelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
9 255 cuvinte
Nr caractere:
47 918 caractere
Marime:
41.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
credinta, biserica, parohie
Predat:
Facultatea de Teologie Greco-Catolica , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Materie:
Religie
Sus!