Activitatea pastoral misionară a preotului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Preotul este pastorul iar turma trebuie condusa pe calea mantuirii. Lucrul acesta e cunoscut de la intemeierea Bisericii si preotul trebuie sa fie constient de aceasta pentru a putea spune impreuna cu Hristos Eu sunt pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale (Ioan 10, 11) Istoria Bisericii este plina de modele de pastori cu viata sfanta, care s-au facut pilda vrednica de urmat credinciosilor lor. Concretizand, putem spune ca in vremurile grele, cand romanii nu aveau conducatori din neamul lor care sa-i inteleaga si sa-i ajute, il aveau pe preot. El le era parinte, invatator, conducator si povatuitor.

Metodele si mijloacele de pastoratie erau cele traditionale, mostenite de la sfintii parinti. Folosindu-le nu dadeau gres.

Insa, lumea in care traim noi acum, cunoaste mutatii de neimaginat in trecut. Nu mai avem de a face cu o societate traditionala asezata, respectand anumite randuieli unanim acceptate. Integrarea Romaniei in supra-statul Uniunea Europeana va influenta major toate domeniile vietii si activitatii poporului nostru. Evident ca si viata religioasa din Romania va fi supusa diferitelor influente si presiuni venite din spatiul european.

Astfel ca societatea romaneasca contemporana, va deveni pluralista (sub multiple aspecte: politic, cultural, religios, confesional). Sub anumite aspecte ea este pluralista, sub altele va deveni ulterior. In plan macro-social cultural, pluralismul inseamna ca in societate nu mai exista o conceptie unica despre lume si viata. Integrarea in Uniunea Europeana face loc unui vast arhipelag de conceptii despre lume si viata individuale, incompatibile intre ele. Principiile crestine insa raman aceleasi. Iisus Hristos, ieri si azi si in veci, este acelasi (Evrei 13, 8), in acest context sarcina pastoral-misionara a Bisericii Ortodoxe este sa reuseasca sa propuna societatii romanesti contemporane, intr-o maniera credibila, viziunea crestina.

Hristos ramanand Acelasi, invatatura de asemenea neschimbata, automat si activitatea misionar-pastorala a preotului va fi aceea care de veacuri a adus roade.

Preotul trebuie sa fie un misionar, sa faca misiune crestina.

Misiunea crestina este trimiterea Bisericii in lume in vederea universalizarii Evangheliei si a integrarii oamenilor in Imparatia lui Dumnezeu, intemeiata prin lucrarea mantuitoare a lui Iisus Hristos. Misiunea Bisericii isi are temeiul sau adanc si punctul de plecare in insati comuniunea Sfintei Treimi, in miscarea iubirii Tatalui catre Fiul in Duhul Sfant si, prin Acesta, catre intreaga lume. Misiunea Bisericii se intemeiaza pe insasi trimiterea Fiului in lume (In. 3, 16), voita si initiata de Tatal, prin trimiterea Sfintilor Apostoli de catre Hristos Cel Inviat: Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi (In. 20, 21) si pe porunca explicita a lui Iisus Hristos catre Apostoli, de a chema la pocainta si de a boteza in numele Sfintei Treimi: Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Activitatea Pastoral Misionara A Preotului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 818 cuvinte
Nr caractere:
9 135 caractere
Marime:
12.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
preot, misiune
Predat:
la liceu
Sus!