Tulburarea de Personalitate Histrionică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CUVINTE CHEIE

Tulburările de personalitate reprezintă o serie de comportamente distinctive și anormale adoptate după anumite modele și care asigură anumite răspunsuri emotionale. Aceste tulburări sunt caracterizate de modul în care o persoană reacţionează în faţa unui eveniment sau acţiunii unui om, care pot afecta capacitatea de comportament.

Histrionic se referă la o persoana Ipocrita cu gesturi ridicole. Actor de comedie la greci și la romani; comediant lipsit de talent.

Afecțiunea reprezintă o boală, o stare patologică a unui organ.

SUMMARY

Histrionic personality disorder, often abbreviated as HPD, is a type of personality disorder in which the affected individual displays an enduring pattern of attention-seeking and excessively dramatic behaviors beginning in early adulthood and present across a broad range of situations. Individuals with HPD are highly emotional, charming, energetic, manipulative, seductive, impulsive, erratic, and demanding. HPD has a unique position among the personality disorders in that it is the only personality disorder explicitly connected to a patient's physical appearance. Researchers have found that HPD appears primarily in men and women with above-average physical appearances. Some research has suggested that the connection between HPD and physical appearance holds for women rather than for men. Both women and men with HPD express a strong need to be the center of attention. Individuals with HPD exaggerate, throw temper tantrums, and cry if they are not the center of attention. Patients with HPD are naive, have a low frustration threshold, and strong dependency needs. In their inter-personal relationships, individuals with HPD use dramatization with a goal of impressing others. The enduring pattern of their insincere and stormy relationships leads to impairment in social and occupational areas.

Tulburarea de personalitate este definită în Diagnostic and Statistical Manual of the American Psychiatric Association, ediția 4 revizuită (DSM-IV-TR) ca fiind un tip de comportament care diferă, marcat de așteptările pe care societatea le are, de la un individ. O tulburare de personalitate debutează în general în adolescență sau la vârsta adultă, este stabilă în timp ca simptomatologie și poate duce la tulburări marcate ale comportamentului care afectează atât individul cât și persoanele din jurul acestuia.

Aceste afecțiuni pot fi secundare unor anomalii de dezvoltare biologice sau genetice. Situațiile stresante pot duce la decompensare, scoțând astfel la lumină o tulburare de personalitate care nu fusese evidentă până atunci. Tulburările de personalitate pot fi de asemenea agravate de stres, fie extern, fie autoindus. Indivizii pot prezenta una sau mai multe tulburări de personalitate concomitent.

Caracteristicile tulburării de personalitate histrionice

Tulburarea de personalitate histrionic este caracterizată printr-un comportament dominat de emoții și de căutarea atragerii atenției celor din jur. Se mai numește și *teatralism*, datorită faptului că persoana histrionică pare să fie un actor pe o scenă așteptând să primească atenția totală a spectatorilor. O persoană cu tulburare de personalitate histrionică își dorește să fie în centrul atenției indiferent de grupul de oameni în care se află și se simte incomod în cazul în care atenția tuturor nu se concentrează asupra sa. Aceste persoane sunt în general pline de viață, interesante, de multe ori teatrale și se găsesc într-o situație dificilă în momentul în care persoanele din jur nu sunt atente la discursul sau la acțiunile lor.

Persoanele cu această tulburare de personalitate pot fi percepute ca fiind superficiale și pot apela uneori la un comportament provocator din punct de vedere sexual pentru a atrage atenția asupra lor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tulburarea de Personalitate Histrionica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 906 cuvinte
Nr caractere:
15 513 caractere
Marime:
25.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!