Sindromul Asperenger

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS
1.Generalitati .pag 1
2.Cauze .pag 2
3.Simptome.pag 2
3.1 Simptome în timpul copilariei
3.2 Simptome în adolescenta si la adultul tânar
3.3 Simptomele adultului
4.Boli asociate .pag 3
BIBLIOGRAFIE
1. www.monitorulcj.ro  arhiva- art din 15 noiembbrie 2004
2. www.autism.ro  articole despre sindromuri
3. www.aspergia.com  articol despre sindrom
4. ziarul Banateanu nr.309 din 2007
5. www.psihiatrie.copilul.ro arhiva- articol din 20 septembrie 2006
6.Muraru, Oana (2005)  Aspecte Generale ale patologiei autiste Suceava, Universitatii, pag 28- 34, 74-102.

Extras din referat:

(psihopatie autista)

Oameni cu dizabilitati au si ei drepturi ca ceilaiti oameni normali, dar de cele mai multe ori acestia nu si le cunosc iar noi ceilalti îi tratam poate cu neglijenta, indiferenta sau ignoranta sau si mai rau îi etichetam. Nume ca retardat mintal, deficient, invalid si handicapat mintal ar trebui sa dispara. Ei sunt în primul rând oameni si ceea mai buna eticheta pentru ei ar fi propriul lor nume deoarece discriminarea îi raneste în masura în care cei ce o folosesc nu îi vad ca si fiinte umane. Acest lucru înseamna ca noi le negam dreptul de a trai pe deplin si de a lua parte la viata comunitatii.

Generalitatii

 Sindromul Asperger este o dereglare neurologica ce poarta numele unui medic vienez, Hans Asperger (foto), care în 1944 a publicat o lucrare în care a descris caracteristicile comportamentului câtorva baieti care aveau inteligenta normala si limbaj dezvoltat, dar care manifestau comportament autist si deficienta în capabilitatile de comunicare si interactiune sociala. Cu toate ca Hans Asperger si-a publicat studiile în anii '40, abia în 1994 Sindromul Asperger a fost adaugat în DSM IV (Manualul de Diagnosticare si Statistica al Dereglarilor Mintale) si doar recent a fost recunoscut de catre profesionisti.(Monitorul de Cluj)

Altfel spus Sindromul Asperger se caracterizeaza printr-o tulburare a dezvoltarii, în care individul afectat are dificultati în întelegerea modalitatilor de interactiune sociala. Oamenii cu sindrom Asperger au unele manifestari de autism (concentrare anormala asupra propriei persoane, caracterizata prin tulburari grave de comunicare, dificultati de concentrare si interactiune sociala), în special abilitati sociale slabe si tendinta spre rutina.

Totusi, spre deosebire de cei cu autism, copiii cu sindromul Asperger încep sa vorbeasca în jurul vârstei de 2 ani (vârsta la care se dezvolta vorbirea în mod normal). Nivelul lor de inteligenta este normal sau superior normalului.

În contextul diferentelor de comportament ar trebui avut în vedere ca spectrul disfunctiilor ce tin de autism nu sunt boli mintale. Creierul unei persoane autiste nu este bolnav sau nefunctional pe anumite canale; acesta are, din nastere, o alta configuratie fizica si, în consecinta, proceseaza altfel stimulii si limbajul. Creierul autist compenseaza însa neajunsurile, dezvoltând la un nivel superior alte abilitati.

Principalele caracteristici ale persoanelor afectate de Sindromul Asperger sunt, de regula, interesul obsesiv fata de un anumit subiect, dificultatea de a întelege relatiile interumane si codurile sociale precum si dificultatea de adaptare la schimbarile de mediu.

Un studiu recent realizat într-o comunitate de 76.000 de indivizi din SUA a detectat faptul ca 3 din 1000 de copii sunt afectati de sindromul Asperger.

 Multe personalitati istorice au avut simptome ale sindromului Asperger, inclusiv Wolfgang Amadeus Mozart, Albert Einstein, Marie Curie si Thomas Jefferson, Kim Peek, Jane Austen etc.(www.sfatulmedicului.ro)

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a sindromului Asperger. Acest sindrom tinde sa fie transmis pe cale genetica (tendinta ca boala sa fie regasita la mai multi membrii ai unei familii), cu toate ca cercetatorii nu au descoperit exact care este gena vinovata. Multi specialisti considera ca exista si alti factori ce tin de mediul individului, care ar putea juca un rol în producerea bolii, dar mai multi dintre acesti factori incriminati, inclusiv vaccinurile, nu au un fundament clar.

Observații:

Specializarea : Asistenta Sociala

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sindromul Asperenger.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 702 cuvinte
Nr caractere:
8 664 caractere
Marime:
10.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!