Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli

Previzualizare referat:

Extras din referat:

PROMOVAREA UNOR STRATEGII ŞI PROCEDURI

DE PREVENIRE ŞI DIMINUARE A VIOLENŢEI ÎN ŞCOLI-

FACTOR DETERMINANT ÎN SCĂDEREA RATEI DE ABANDON

ŞI EŞEC ŞCOLAR

„ Educaţia prin exemple se dovedeşte a fi unul din cele mai importante mijloace pentru formarea caracterului moral al copiilor noştri .”

N.I.Boldîrev –„ Rolul exemplului în educaţia copilului „

Violenţa în şcoală nu este un subiect nou , deşi în ultimii ani acte individuale de violenţă săvârşite de elevi au şocat opinia publică şi , ca urmare , violenţa în şcoli a început să capete o tot mai mare atenţie . Conflictele nu s-au schimbat prea mult . Problema este că în zilele noastre ele se rezolvă diferit . Astăzi ,posibilitatea ca o ceartă între elevi să se termine printr-o bătaie a crescut semnificativ . Aceste nefericite incidente au loc pentru că societatea noastră tradiţională şi tinerimea , ca o parte integrantă a acesteia , văd în violenţă un mod legitim de a-şi rezolva problemele şi nu a învăţat să le rezolve printr-o modalitate paşnică . Pe de altă parte , şcolile sunt mai sigure decât comunităţile în care majoritatea elevilor locuiesc . În şcoli sunt reguli împotriva violenţei şi adulţi care să aplice aceste reguli . Uneori cei însărcinaţi cu asigurarea disciplinei nu au credibilitate în ochii elevilor . Există şi cazuri în care veţi găsi copii ( împingîndu-se sau bătându-se pe hol sau ) având un comportament inadecvat şi pe care profesorii se fac că nu-i văd pentru că le este frică să le spună elevilor să înceteze . Frica se adaugă la inabilitatea profesorilor de a răspunde adecvat cauzelor violenţei în şcoală .

Problema violenţei fizice sau psihice instituţionale , colective sau individuale se dovedeşte a fi una extrem de complexă , un factor marcant al comportamentului uman. Rezultat al tendinţelor biologice instinctive necontrolate , violenţa se manifestă ca o izbucnire temporară sau o acţiune brutală de durată, fie sub formă verbală , fie factuală , antrenând forţa fizică sau constrângerea brutală , implicând violarea principiilor morale sau a legilor juridice .

În ceea ce priveşte violenţa manifestată în şcoală se pot detecta forme de violenţă chiar în învăţămîntul primar , însă lipsite , fără îndoială de consecinţe grave , cum este cazul rezolvării unui conflict minor prin recurgerea la agresiune .

La nivelul şcolii generale lucurile se complică , iar pentru a lua măsuri eficiente pentru prevenirea violenţei , trebuie să fim conşienţi de cauzele şi situaţiile ce generează acest fenomen .

Au fost identificaţi următorii factori ce contribuie la manifestarea violenţei :

1-Violenţa în familie .

Extinderea alarmantă a violenţei în familie afectează copiii care sunt fie martori ai acestei violenţe , fie sunt ei înşişi victimele ei . Copiii cărora nu le este satisfăcută la vârsta copilăriei nevoia de un mediu stabil şi călduros , prezintă riscul de a fi lipsiţi ulterior de empatie şi ataşament faţă de ceilalţi . Un copil martor al conflictelor şi agresărilor fizice se simte dezamăgit , trădat de adulţi şi nu va putea cunoaşte încrederea şi fericirea deplină . De-a lungul timpului el se va retrage într-o lume a indiferenţei , va evita să-şi dezvăluie suferinţele şi va deveni agresiv , chiar violent .

2-Dezinteresul părinţilor pentru evoluţia şi educarea propriului copil .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Promovarea unor Strategii si Proceduri de Eliminare a Violentei in Scoli.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 837 cuvinte
Nr caractere:
15 105 caractere
Marime:
15.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!