Portofoliu phisologia educației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. In ce consta specificul dezvoltarii copiilor in planul social?Cum poate influenta dezvoltarea in planul social activitatea psihica a unei persoane?

Dezvoltarea in planul social vizeaza evolutia raporturilor copilului cu mediul social in care traieste si procesul prin care el ajunge sa se manifeste ca membru al unei societati.

In procesul dezvoltarii sale ca fiinta sociala,copilului ii revin 3 mari categorii de sarcini:

a)sa stabileasca relatii satisfacatoare si productive(atat pentru el cat si pentru altii) cu alte persoane semnificative din reteaua sociala in care patrunde

b)sa participe la institutiile importante (cum ar fi scoala)

c)sa se comporte in acord cu codurile,normele,standardele care fac posibila functionarea sociala.

Dezvoltarea in planul social se refera tocmai la evolutia posibilitatilor copilului de a realiza aceste trei mari categorii de sarcini.

Dezvoltarea sociala si felul de a fi al personalitatii(dezvoltarea psihologica)se impletesc inextricabil in evolutia copilului ca fiinta umana.Modul in care o persoana se concepe pe sine insasi(dezvoltarea “eului”)este strans legat de,de exemplu,de relatiile sociale cu alte persoane,caci de-a lungul vietii ,adeseori,omul ajunge sa se cunoasca pe sine prin intermediul altora,si aceasta poate determina intr-o mare masura ,ceea ce el va ajunge sa gandeasca despre sine insusi.

2. Explicati in termenii psihologiei comportamentiste aparitia sentimentului de dezgust pentru disciplina scolara la unii elevi.

In viziunea lui B.F.Skinner,dezvoltarea se realizeaza in functie de oportunitatile de invatare de care a beneficiat o perasoana de-a lungul existentei sale.La randul ei ,invatarea este controlata de consecintele pe care le-au avut asupra individului diferite experinete pe care le-a trait.Omul manifesta tendinta de a-si fixa acele comportamente pentru care a fost recompensat in vreun fel(succes,lauda,prestigiu,etc)si de a uita(sau de a nu invata in intregime)comportamnetele pentru care a fost in vreun fel sanctionat.Consecintele asupra individului ale unei experiente traite sunt numite “intariri”;recompensarea este considerata o intarire pozitiva,in vreme ce orice forma de sanctionare reprezinta o intarire negativa.

Astfel,aparitia sentimentului de dezgust fata de o anumita disciplina se poate explica prin faptul ca elevul asociaza experientele traite in cadrul acestei materii cu anumite pedepse sau sanctionari primite.In cadrul teoriei comportamentiste sanctionarile reprezinta intariri negative ce spre deosebire de intaririle pozitive nu dau un impuls pentru invatarea sau acceptarea respectivei discipline,acest lucru putand avea urmari negative,cum ar fi neinsusirea de anumite cunostinte ale individului.

3. Se poate vorbi de existenta unei ereditati psihice?Argumentati.

Ereditatea este un pri factor care intervine in determinarea dezvoltarii psihce. Este un fenomen de natura biologica ce consta in transmiterea de la parinti la urmasi a unor insusiri morfo-functionale, cu ajutorul codului genetic.

Pe cale ereditara se transmit:

• caracteristici ale speciei(ex:constituirea anatomo-fiziologica specifica)

• caracteristici ale familiei caruia ii apartine subiectul(ex:pigmentatia)

• caracteristici individuale(ex:temperament,inteligenta)

Mostenirea ereditara se refera mai degraba la un complex de predispozitii decat la o transmitere a insusirilor antecesorilor.

Aceleasi predispozitii ereditare pot fi valorificate in mod diferit.

Nu exista particularitati psihice ale unei persoane despre care sa se poata afirma ca ar fi in intregime determinate ereditar.

In consecinta, nu se pune problema care dintre insusirile psihice ale unui om sunt in intregime datorate ereditatii si care sunt datorate influentelor mediului si educatiei.

Fiinta umana poate depasi limitele unei eventuale mosteniri ereditare mai putin favorabile pentru realizarea performanta a unei anumite activitati.Prin motivatie,vointa,determinare o persoana poate sa compenseze,intr-o anumita masura,absenta unor calitati cu alte calitati,la fel cum este posibil ca o alta persoana,cu o mostenire genetica favorabila,sa obtina performante mai scazute intr-un domeniu pentru care ar avea inclinatii,dar de care nu se simte atras,nu persevereaza,nu exerseaza,etc.

Observații:

Portofoliu contine intrebarile si raspunsurile pt seminarul de Psihologia educatiei,semestrul 1,an 1,MANAGEMENT,ASE. Acesta poate fi folosit si ca fituica deoarece intrebarile constituie subiectele pt examen.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Portofoliu Phisologia Educatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 356 cuvinte
Nr caractere:
13 615 caractere
Marime:
18.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Profesorului:
Diaconu Mihai
Sus!