Modelarea Caracterului Creștin în Adolescență

Previzualizare referat:

Extras din referat:

“A educa înseamna a cultiva curatenia sufleteasca si buna cuviinta a copiilor si tinerilor, a-l creste pe copil moral si în evlavie, a-l creste pe copil moral si în evlavie, a avea grija de sufletul lui, a-i modela inteligenta, a forma un atlet pentru Hristos; pe scurt, a te îngriji de mântuirea sufletului lui. Educatia este asemenea unei arte: arta mai mare decât aceasta nu exista, pentru ca, daca toate artele aduc un folos pentr lumea de aici, arta educatiei se savârseste în vederea accederii la lumea viitoare”.

Ioan Hrisostom.

I. ASPECTE METODICE

1.1. DEFINIREA SUBIECTULUI, DELIMITAREA SI ÎNCADRAREA LUI

Titlul lucrarii ar fi putut fi formulat “Rolul educatiei crestine în formarea caracterului adolescentin” sau “Formarea profilului moral-crestin al adolescentului” deoarece educatia crestina are un rol definitoriu în prelucrarea caracterului.

Subiectul acestei lucrari are un caracter interdisciplinar, reprezentând o tratare a problemelor pe care le pune procesul de formare a caracterului crestin din perioada adolescentei. Asadar, subiectul se afla la intersectia dintre teologia exegetica (critica biblica, hermeneutica), teologia sistematica (apologetica, etica, polemica) si teologia practica (teologia pastorala, evanghelism, educatia religioasa). De asemenea, exista strânse conexiuni cu filosofia si cu stiintele seculare ale educatiei – sociologia, pedagogia, psihologie, biologie, medicina si cu toate stiintele care ajuta la clarificarea unor aspecte privitoare la dezvoltarea adolescentului, precum si a bolilor si problemelor psihofizice specifice adolescentei. Apelul la viziunea stiintelor socio-umane privitor la dezvoltarea adolescentului au doar un rol strict auxiliar. Am tratat adolescenta ca fiind vârsta cuprinsa între 13-14 si 18-20 ani, luând în considerare doar adolescenta “normala”, neabordând adolescenta „de exceptie” sau „prelungita”.

Acest subiect se coreleaza în principal cu aspecte teologice: exegeza textelor biblice privitoare la cresterea si educarea copiilor, antropologie, hamartologie, soteriologie si catehetica (educatie crestina).

1.2. IMPORTANTA SUBIECTULUI SI MOTIVAREA OPTIUNII DE CERCETARE

Subiectul tratat de aceasta lucrare – Modelarea caracterului crestin în adolescenta – reprezinta un aspect fundamental al vietii crestine din familie, Biserica, scoala si societate. Viziunea interdisciplinara teologica, pedagogica si psihologica asupra subiectului, este necesara pentru întelegerea completa si corecta a întregului proces, cu scopul evitarii practicilor gresite, care nu de putine ori au generat “handicapuri” comportamentale, emotionale si psihice,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelarea Caracterului Crestin in Adolescenta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
12 385 cuvinte
Nr caractere:
65 004 caractere
Marime:
251.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!