Jocul și Rolul Lui în Dezvoltarea Copilului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Am ales tema proiectului “ JOCUL SI ROLUL LUI IN DEZVOLTAREA COPILULUI”, deoarece este o tema extrem de interesanta. Aceasta tema imi aduce aminte de momentele placute si cele mai putin placute din timpul copilariei.

Jocul este cea mai importanta activitate a copilului din momentul in care se naste si pana in momentul in care ajunge la varsta maturitatii. Cea mai importanta parte a jocului este grupul cu care trebuie sa iti desfasori aceasta activitate.

Grupul reprezinta cheia fericirii in cadrul unui joc. Orice copil integrat intr-un grup radiaza de fericire atunci cand se joaca anumite jocuri, pe cand un copil care se joaca singur nu poate fi fericit. Jocul presupune socializare, care la o anumita varsta te poate avantaja, deoarece socializarea are un rol important in viata noastra. Doar cu ajutorul socializarii iti poti forma grupul de prieteni, poti cunoaste multe persoane, iar datorita acestora poti fi fericit.

Ce este jocul?

Jocul este mişcare, explorare, comunicare, socializare, observaţie şi imitaţie, exerciţiu, disciplinare, învăţare şi, mai ales, plăcere. Esenţa jocului este reflectarea şi transformarea, pe plan imaginar, a realităţii înconjurătoare. Jocul nu este numai o simplă distracţie, ci, prin joc, copilul descoperă şi lumea şi viaţa într-un mod accesibil şi atractiv, o cercetează, o prelucrează şi o trasformă în învăţare, în experienţă personală. De aceea, în timpul jocului, copilul desfăşoară o variată activitate de cunoaştere.

Există nenumărate forme de joc, însă, specialiştii le grupează în trei categorii:

1. Jocuri de creaţie (care urmăresc dezvoltarea imaginaţiei, creativităţii, simţului estetic, gândirii logice). De exemplu jocurile de construcţii, desenul, modelajul, bricolajul, jocurile de rol („de-a cumpărătorul şi vânzătorul”).

2. Jocuri de mişcare (care urmăresc dezvoltarea musculaturii şi motricităţii copilului, a echilibrului său, coordonarea mişcărilor, dezvoltarea abilităţilor manuale şi disciplinarea copilului). Sunt jocuri sportive, cu reguli pe care adultul trebuie să le explice şi să urmărească respectarea lor. De aici, valoarea pe care aceste jocuri le au in disciplinarea copilului. Dansul şi cântecele însoţite de mişcări sunt excelente jocuri de mişcare.

3. Jocuri didactice (care urmăresc dezvoltarea intelectuală a copilului: dezvoltarea vorbirii, a vocabularului, însuşirea noţiunilor de gramatică, matematică, dezvoltarea spiritului de observaţie, cunoaşterea naturii etc).

Aceste jocuri sunt la îndemâna oricărui adult. Unii adulţi ştiu din instinct ce trebuie să facă spre a transforma până şi drumul de la grădiniţă spre casă într-o joacă plăcută şi instructivă. Pentru toţi ceilalţi, jocul este ceva ce se poate învăţa. Sau de care îţi poţi aduce aminte. Un părinte care îşi aduce aminte de jocurile copilăriei sale, de ceea ce găsea el interesant şi amuzant, va găsi măcar câteva soluţii de a petrece timp de calitate, de a se juca cu propriul copil. Alternativ, poate să-l roage pe educator să îl înveţe jocurile de la clasă spre a le putea juca împreună cu micuţul lui acasă. Sau poate să-şi cumpere o carte de ghicitori (copiii le adoră, orice s-ar spune), clasicul joc lego, un puzzle sau măcar o minge.

Jocurile şi distracţiile sunt mai intense la vârstele copilăriei şi tinereţii.Ştim cu toţii că copii de vârstă ante sau preşcolară se joacă tot timpul. Aceasta le conferă conduitelor lor multă flexibilitate şi mai ales le dezvoltă imaginaţia şi creativitatea; tot prin joc este exprimat şi gradul de dezvoltare psihică. Spunem de multe ori : <<Se comportă ca un copil>> sau <<Parcă nu e maturizat>>; aceasta datorită unei exagerate antrenări în distracţii care conduce la o personalitate nematură, puerilă.

2. CAP. I Rolul jocului cu alti copii

Jocul cu alti copii este esential pentru dezvoltarea intelectuala si sociala a copilului, a increderii in fortele proprii si pentru sanatatea psihologica. Copiii incep inca din primul an de viata sa ia contact cu alti copii. Mamicile ii duc in parcuri sau in zone speciale pentru copii si ii lasa sa socializeze, chiar si in limitele impuse de varsta. Acest lucru are un efect extrem de benefic atunci cand copilul incepe sa creasca.

Observații:

UNIVESTITATEA “LUCIAN BLAGA” SIBIU

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jocul si Rolul Lui in Dezvoltarea Copilului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 759 cuvinte
Nr caractere:
14 454 caractere
Marime:
2.84MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!