Învățare asistată de calculator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

...educatia trebuie sa previna utilizarile oarbe ale noilor tehnologii informatice in comunicare, sa impiedice instrainarea omului, sa lupte contra dorintei de divertisment permanent, contra fricii nejustificate fata de noile tehnologii informatice in comunicare, sa previna diminuarea spiritului creativ."

G. de Landsheere

Majoritatea specialistilor considera ca nu trebuie sa ne intrebam daca instruirea se imbunatateste prin utilizarea calculatoarelor, ci cum pot fi utilizate mai bine calitatile unice ale acestora, care le deosebesc de alte medii: interactivitatea, precizia operatiilor efectuate, capacitatea de a oferi reprezentari multiple si dinamice ale fenomenelor si, mai ales, faptul ca pot interactiona consistent si diferentiat cu fiecare elev in parte.

Daca primele realizari in domeniul instruirii asistate de calculator se concentrau mai mult pe invatare prin verificarea cunostintelor, ulterior au inceput sa apara softuri complexe, care incurajeaza constructia activa a cunostintelor, asigura contexte semnificative pentru invatare, promoveaza reflectia, elibereaza elevul de multe activitati de rutina si stimuleaza activitatea intelectuala asemanatoare celei depuse de adulti in procesul muncii. Toate aceste elemente modifica aria activitatilor profesorului atat cantitativ cat si calitativ.

Procesul de instruire trebuie sa fie regandit. Trebuie intensificate cercetarile privind psihologia cognitiva. Cadrele didactice trebuie sa invete sa gandeasca altfel, sa formuleze altfel problemele, ne mai punandu-se accentul pe activitatile intelectuale de rutina.

Utilizarea calculatoarelor va conduce la depistarea calitatilor unice la om, iar oamenii vor deveni... mai umani. Educatia va trebui regandita in raport cu noile posibilitati tehnice pe de o parte, si in functie de cerintele noii societati, pe de alta. Misiunea cercetarii educationale este de a devansa momentul istoric prin formularea problemelor care de abia se contureaza la orizontul social, de a construi ipoteze plauzibile, de a le verifica experimental si de a pregati astfel solutiile cele mai potrivite pentru momentul respectiv.

Informatizarea invatamantului reprezinta orizontul zilei de astazi...

Este unanim acceptata o clasificare a softurilor educationale dupa functia pedagogica specifica pe care o pot indeplini in cadrul unui proces de instruire: exersare, prezentare interactiva de noi cunostinte, prezentarea unor modele ale unor fenomene reale (simulare), testarea cunostintelor, dezvoltarea unor capacitati sau aptitudini printr-o activitate de joc.

Din pacate, din ancheta realizata de redactia noastra in invatamantul preuniversitar (publicata in CW RO nr.9/1997) a rezultat ca in invatamantul liceal calculatoarele sunt folosite mai ales pentru predarea si invatarea informaticii. In privinta folosirii lor ca instrumente menite sa usureze invatarea altor materii, sunt destul de putin utilizate. Totusi, stiintele beneficiaza de o mai buna reprezentativitate, fiind urmate de limbile straine.

Din studiile intreprinse pe plan international s-au desprins o serie de concluzii interesante cu privire la eficienta utilizarii software-ului educational, dintre care amintim:

- aproape toate cercetarile releva avantajele utilizarii calculatoarelor in comparatie cu alte metode;

- reducerea timpului de studiu;

- atitudinea fata de computer se modifica pozitiv; utilizarea computerelor este mai eficienta in stiinte decat in domeniul limbilor;

- in instruirea asistata de calculator exersarea este eficienta in formarea deprinderilor elementare, in timp ce sistemele tutoriale sunt mai eficiente in formarea deprinderilor intelectuale de nivel superior;

- instruirea asistata de calculator este mai eficienta ca instruire complementara, decat ca forma alternativa;

- elevii care invata incet si cei ramasi in urma castiga mai mult decat cei fruntasi;

- strategiile bazate pe utilizarea calculatoarelor sunt mai eficiente la nivelurile inferioare.

In momentul de fata, in Romania exista software educational realizat in tara in cadrul diferitelor licee, precum si o serie destul de variata de produse straine. Din pacate, acestea din urma, desi beneficiaza de o grafica mai buna, nu corespund cu programa noastra scolara. In grupajul din acest numar incercam sa scoatem in evidenta cateva dintre elementele generale privind softul educational si unele preocupari existente in momentul de fata in Romania in aceasta directie.

Problematica softului educational

Prin "soft educational" denumim un program proiectat in raport cu o serie de coordonate pedagogice (obiective comportamentale, continut specific, caracteristici ale populatiei tinta) si tehnice (asigurarea interactiunii individualizate, a feedbackului secvential si a evaluarii formative); in sens larg, prin soft educational se intelege orice program proiectat pentru a fi utilizat in instruire/invatare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Invatare Asistata de Calculator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 460 cuvinte
Nr caractere:
20 725 caractere
Marime:
13.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!