Influențe Asupra Calității Evaluării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evaluarea este o examinare sistematică a valorii sau a caracteristicilor unui proces, a unui plan de acţiune (program) sau a unui obiect.

Evaluarea este parte a unui proces decizional. Ea include emiterea unui aviz asupra valorii, prin colectarea sistematică şi analizarea informaţiilor despre ea în raport cu anumite criterii. Evaluarea pune accentul pe impactul (anticipat sau obţinut) imediat, pe termen mediu sau pe termen lung şi de asemenea, pe durabilitatea unei politici sau intervenţii publice.

Etapele procesului de evaluare:

-Determinarea subiectului de evaluat (ce va fi supus evaluării).

-Punerea întrebărilor cheie.

-Formularea criteriilor de evaluare și a standardelor organizaţiei/întreprinderii evaluatoare.

-Determinarea aspectelor ce ar trebui analizate pentru a răspunde la întrebările de evaluare.

-Identificarea surselor de informaţii necesare .

-Selectarea metodelor de lucru - anchetă, interviuri, observaţie, analiza documentelor, statistică etc.

-Dezvoltarea de instrumente de lucru - forme, chestionare, linii directoare pentru interviuri, tabele etc.

-Pregătirea programului de evaluare şi instrumentele de monitorizare (urmărire a procesului evaluator).

*Obiectivele evaluării

*Colectarea informaţiilor

*Date parţiale

*Client de evaluare.

În American Journal of Evaluation , Leslie J. Cooksy vorbeşte despre factorii ce influenţează calitatea evaluării, “ Influences on Evaluation Quality” .

Imporţanta asigurării calităţii evaluării este implicita şi chiar obligatorie oricărui stadiu parcurs de o evaluare.

Criteriile dupa care judecam calitatea evaluării ori continutul ei -programe ori sisteme supuse evaluării- se schimba in functie de paradigma evaluării .

Leslie J. Cooksy sugerează in articolul său că interacţiunea a trei factori determină calitatea evaluării : competenţa evaluatorului,competenţe ce ţin de evaluarea de mediu sau contextul ei ,împreună cu nivelul şi natura resurselor de susţinere ce sunt disponibile în comunitatea de evaluare .

Principiile ce ghideaza mulţi evaluatori sunt cele oferite de The Program Evaluation Standards (Yarbrough, Shulha,Hopson, & Caruthers, 2011) şi American Evaluation Association (AEA, 2004) ce oferă o viziune comprehensiva asupra calităţii evaluării.

În continuare Leslie J. Cooksy foloseşte o listă de criterii tehnice necesare ca punct de plecare asupra calităţii propriei modalităţi de evaluare şi a celorlalţi ,astfel ea menţionează ca prim punct condiţia folosirii metodelor adecvate pentru evaluarea obiectivelor şi colectarea suficienta de informaţii cu rigoarea adecvata.Soliditatea dovezilor este definita de standardele controlului şi reviziei dovezilor (audit) guvernamentale ca şi calitatea evidenţelor folosite să susţina conţinuturile şi concluziile evaluării (U.S. Government Accountability Office [GAO], 2007).

Leslie J. Cooksy defineşte rigoarea ca o construcţie multidimensională subordonată ideii de cercetare sistematică (AEA, 2004; Stevahn, King, Ghere, & Minnema, 2005);acuritatea este cea în care se încearca portretizarea şi interpretarea informaţiilor ,fără distorsiuni şi acţiunea bazată pe principii în conformitate cu proprietaţile standardelor pentru a se evita conflictele de interese sau ameninţarea participanţilor evaluării(Yarbrough et al., 2011).

Fie că se foloseşte o lista ori un set de criterii comprehensive pentru a portretiza calitatea evaluării ,atingerea standardelor de calitate este deseori o provocare.

Atingerea calităţii este în final un rezultat al intersectarii competenţelor practicienilor, contextului evaluării şi resurselor de susţinere pe care o evaluare le poate accesa prin intermediul participantilor , într-un domeniu profesional.

Într-o lume ideala toţi evaluatorii ar trebui sa aiba un grad ridicat de competenţe,un mediu ce ofera oportunităţi pentru o munca cât mai complexa şi o gama de resurse şi sprijin oferita de o comunitate activa de evaluatori teoreticieni,cercetatori şi practicieni.

Bibliografie:

1)American Journal of Evaluation

http://aje.sagepub.com/content/33/1/79

The online version of this article can be found at:

DOI: 10.1177/1098214011426470

American Journal of Evaluation 2012 33: 79 originally published online 8 November 2011

Leslie J. Cooksy and Melvin M. Mark

Influences on Evaluation Quality

2) www. wikipedia .com

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influente Asupra Calitatii Evaluarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 696 cuvinte
Nr caractere:
20 050 caractere
Marime:
30.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!