Educabilitatea - Concept factori și teorii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Educabilitatea reprezinta potentialul de formare umana sub influenta factorilor de mediu sau educationali.

Perspective de abordare a educabilitatii

- biologica - disponibilitatea genotipului uman in favoarea formarii fenotipice individuale;

- filosofica - libertatea individului de a se forma, aproape nelimitat, dar constient de perisabilitatea sa individuala;

- pedagogica - ansamblul posibilitatilor de a influenta cu mijloace educative formarea personalitatii fiecarui individ uman.

Educabilitatea se manifesta in relatia:

- E d u c a t o r

- competente general umane: echilibru biopsihic, insusiri de personalitate, experienta de cunoastere si de viata, disponibilitate de a comunica

- competente profesionale: cultura generala, cultura de specialitate

- competente didactice:tact pedagogic, stil didactic

- Educat

- competente general umane echilibru biopsihic, capacitati cognitive, afective si volitive; experienta de cunoastere in curs de constituire; disponibilitatea de a comunica si de a raspunde solicitarilor; capacitatea de a receptiona, prelucra si integra experienta transmisa.

CONCEPTUL DE EDUCABILITATE

Caracteristica esentiala a fiintei umane si categorie pedagogica distincta, educabilitatea s-a bucurat de atentia majoritatii cercetatorilor din domeniul stiintelor educatiei, fiind definta drept :

- ,,capacitatea omului de a fi receptiv la influente educative si de a realiza, pe aceasta cale, acumulari progresive concretizate in diferite structuri de personalitate."

- ,,ansamblul posibilitatilor de a influenta cu mijloace educative formarea personalitatii fiecarui individ uman, in limitele psihogenetice ale speciei noastre si a particularitatilor innascute care confera fiecaruia individualitatea sa genetica."

- ,,capacitatea insului uman de a fi educat, de a se lasa supus actiunii educationale, de a beneficia de ea, in forma dezvoltarii sale fizice, psihice, comportamentale"

Indiferent de multitudinea modalitatilor de definire, educabilitatea reprezinta o insusire specifica fiintei umane, omul fiind educabil, pentru ca poarta in el posibilitatea dea fi altul decat este. El este perfectibil si perfectibilitatea este conditia sine qua non a educatiei.

Progresele inregistrate in domeniul cercetarilor biologice si psihologice pe la jumatatea secolului trecut au determinat majoritatea psihopedagogilor sa-si concentreze atentia asupra factorilor care contribuie la formarea si dezvoltarea fiintei umane, la devenirea ei din stadiul de fiinta biologica, in cel de fiinta sociala:

- ereditatea,

- mediul,

- educatia.

Deosebirea dintre specialisti a constat in acceptarea sau accentuarea unui anumit factor sau al altuia.

FACTOIRII DEVENIRII FIINTEI UMANE

Educatorul este destul de des tentat sa ,,reconstruiasca" educabilul care ii este incredintat. Astfel el nu tine cont de trecutul celui pe care il educa.Este insa un punct de vedere gresit

1. Ereditatea

Ereditatea este caracteristica biologica a fiintelor ce desemneaza complexul de predispozitii care se transmit de la ascendenti la descendenti prin intermediul mecanismelor genetice.

Fiecare om este purtatorul, atat al trasaturilor generale ale speciei umane : pozitia bipeda, structura anatomo-fiziologica, tipuri de reflexe, cat si a caracterelor ereditare care ii sunt transmise pe linie directa de la proprii sai ascendenti : culoarea pielii, ochilor, conformatia fetei, anumite particularititi ale grupei sanguine etc.

Ereditatea generala si cea particulara alcatuiesc substratul material al ereditatii. Preocuparea cercetatorilor care au avut ca obiect de analiza factorii devenirii fiintei umane, s-a centrat pe stabilirea semnificatiei si ponderii mostenirii ereditare in formarea personalitatii. Intrebarea pe care si-au pus-o a fost daca ereditatea poate fi socotita un factor cu rol determinat in acest sens sau dimpotriva.

In concluzie, putem spune ca, ereditatea nu reda in mod necesar tipurile de comportament, ci numai predispozitii.

2. Mediul

Mediul este ansamblul conditiilor naturale, materiale si sociale ce alcatuiesc cadrul de existenta al omului si care ii ofera acestuia o diversitate de posibilitati de dezvoltare psihoindividuala.

Din acest punct de vedere ne intereseaza in principal :

- care este structura mediului;

- ce componente structurale ale mediului au o influenta mai mare asupra personalitatii umane;

- cum actioneaza mediul asupra devenirii fiintei umane.

Structura mediului se prezinta

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Educabilitatea - Concept factori si teorii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 828 cuvinte
Nr caractere:
21 027 caractere
Marime:
20.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
concepte, educatie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!