Comunicare și Limbaj

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comunicare si limbaj

Comunicarea este un proces de transmitere a unor informatii. Comunicarea este in primul rand o perceptie. Ea implica transmiterea, intentionata sau nu, de informatii destinate sa lamureasca sau sa influenteze un individ sau un grup de indivizi receptori. Cea mai simpla schema de comunicare intre doua persoane cuprinde urmatoarele componente : emitatorul, codul, canalul de comunicare, mesajul, receptorul sau destinatarul, conexiunea inversa de la destinatar la emitator.

In anumite transmiteri de informatii expeditorul si destinatarul isi schimba succesiv pozitia, realizand dialogul. Dialogul este un schimb de mesaje sau cooperare privind rezolvari de probleme, creativitate, etc.

In procesul de comunicare se face apel la coduri de diverse tipuri. Codul este un sistem de semne prin care se semnifica ceva (se receptioneaza sau transmite un mesaj informational).

Se face distinctie intre semnalizarea senzoriala si exista semnalizare intelectiva sau semantica care presupune nivel conceptual.

Individul uman utilizeaza un sistem de coduri numit limba. Limba este un produs social istoric si are functia de mijloc de comunicare, dar limbajul nu este singura conduita in comunicare, aici intervenind de asemenea mimica si gestul. Pe de alta parte nu toate comunicarile se exprima in mod in mod rational. Se percepe mai mult decat se comunica cu claritate. Ba chiar si S. Freud a putut vorbi de comunicarea de la inconstient la inconstient, exprimand prin aceasta faptul ca indivizii sunt capabili sa perceapa indici subtili, neconstientizati.

Obiect de studiu al psihologiei este limbajul. Limbajul este activitatea de comunicare interumana realizat prin intermediul limbii si resurselor ei.

Forma de baza naturala si concreta a limbajului este vorbirea sau limbajul oral. Activitatea de comunicare se invata treptat si sistematic. Aparatul psihofiziologic a limbajului este format din trei componente :

- componente energetice : aparatul respirator este sistemul muscular aferent

- aparatul fonator : coardele vocale

- componente dinamice de rezonanta : cavitatile bucala si nazala

Un rol important in vorbire ii revine analizatorului fonematic.

Unitatile de baza ale limbajului sunt cuvintele, iar fiecare cuvant este constituit din sunete, cunoscute ca foneme, echivalentul aproximativ al literelor din alfabet. Fonemele se combina pentru a forma morfemele, care sunt cele mai mici unitati ale limbajului.

Intr-o scurta perioada de timp, de aproape trei ani, copiii progreseaza de la rostirea primului cuvant la varsta de aproximativ 12 luni, pana la vorbirea fluenta, corecta din punct de vedere gramatical. Fara vreun antrenament deliberat, copiii sunt capabili sa achizitioneze cunostinte operationale de gramatica, sau sintaxa in jurul varstei de 4 si jumate ani. In acelasi timp, se dezvolta cu rapiditate capacitatea de intelegere a semnificatiei cuvintelor si propozitiilor, si aprecierea lor cu privire la modul de utilizare a limbajului in diferite contexte sociale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicare si Limbaj.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 380 cuvinte
Nr caractere:
8 158 caractere
Marime:
7.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Profesorului:
Mona Vintila
Sus!