Ziua toleranței

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Toleranta e o virtute care face ca pacea sa fie posibila si care contribuie la inlocuirea culturii razboiului cu o cultura a pacii. Toleranta este, mai ales, o atitudine activa generata de recunoasterea drepturilor universale ale persoanei umane si libertatilor fundamentale ale altora si, in nici un caz, nu poate fi invocata pentru a justifica violarea acestor valori fundamentale. Toleranta e responsabilitatea care sustine drepturile omului, pluralismul, democratia si statul de drept.

Lumea in care traim se confrunta cu razboaie, terorism, crime impotriva umanitatii, epurare etnica, discriminarea minoritatilor si a imigrantilor si cu o multitudine de alte abuzuri impotriva fiintelor umane. Globalizarea insasi, in timp ce uneste popoarele lumii, poate sa duca la teama si mai mare si la interiorizare. O data cu teribilele amenintari la adresa vietii si dezvoltarii planetei creste si potentialul de tensiune ce duce la intoleranta.

Toate acestea amenintari ar trebui sa fie contracarate, iar cele mai bune mijloace de care dispunem sunt diversitatea culturala, munca pentru o dezvoltare durabila, educatia pentru toleranta si pace.

In 1995, cand UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie drept Ziua Internationala a Tolerantei, au fost identificate nu mai putin de 16 tratate, conventii, declaratii si recomandari, toate legate de nevoia de toleranta. Fiecare dintre acestea este relevanta si astazi si fiecare dintre ele trebuie respectata in totalitate.

Declaratia Principiilor Tolerantei

(proclamata si semnata la 16 noiembrie 1995)

Statele Membre ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura reunite de la 25 octombrie la 16 noiembrie 1995 la Paris cu ocazia celei de a 28-a sesiuni a Conferintei Generale,

Preambul

Luand in consideratie ca in Carta Natiunilor Unite se declara: "Noi, popoarele Natiunilor Unite, determinate de a proteja generatiile viitoare de flagelul razboiului, ... de a reafirma increderea in drepturile fundamentale ale omului, in demnitatea si valoarea persoanei umane, ... si in aceste scopuri, de a practica toleranta, si de a convietui in pace unii cu altii in spiritul bunei vecinatati",

Reamintind ca in Preambulul Actului constitutiv al UNESCO, aprobat la 16 noiembrie 1945, se afirma ca pacea "urmeaza a fi stabilita in baza solidaritatii intelectuale si morale a umanitatii".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ziua tolerantei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
731 cuvinte
Nr caractere:
4 689 caractere
Marime:
17.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
toleranta, razboi, terorism
Predat:
la liceu
Sus!