Tehnici Proiective

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In linii mari, tenicile proiective sunt un set de tehnici care le permite respondentilor sa depaseasca barierele constiintei rationale sau ale comportamentului social dezirabil, prin exprimarea atitudinilor lor neconstientizate sau a sentimentelor reale cu ajutorul unor stimuli nerationali/ vagi. Tehnicile proiective includ asocierile de cuvinte, colaje, psihodrama, psicho-drawing, bubble drawings, etc. Aceasta denumire de tehnici proiective apare pentru prima data la L. K. Frank, care le considera ca metode de explorare ale personalitatii constand in confruntarea subiectului cu o situatie la care el reactioneaza in virtutea sensului pe care aceasta situatie o are pentru el. Dupa acestea, caracteristica esentiala a unei tehnici proiective este aceea de a evoca subiectului testat propriile sale trairi psihice. La scurt timp dupa el, H.A. Murray le-a denumit metode proiective, ulterior propunand termenul de teste de aperceptie. R.B. Cattell le denumeste teste de dinamism, iar J. Eysenck teste nestructurate.

Tehnicile proiective, ca instrumente de evaluare psihologica, constituie un domeniu fascinant si controversat al psihodiagnosticului. Printre altele, ele fac posibila cunoasterea personalitatii omului la nivelul profund al fantasmelor si tendintelor inconstiente care se reflecta in comportament. Lucrarea de fata, destinata studentilor si practicantilor in Psihologie, este o abordare a unor tehnici proiective clasice si contine descrieri si aplicatii practice ale acestora.

Testele proiective de personalitate prin natura lor ne dau o imagine globala a structurii si dinamicii psihologice a individului. Aceste metode analizeaza nu numai aspecte izolate ale personalitatii, ci si interactiunea dintre partile ei. Unul din avantajele testelor proiective este caracterul mult mai liber, maniera de a se exprima fara rigori stricte, permitand o afirmare libera, desi in cadrul temei impuse. Aceasta presupune o antrenare globala a personalitatii in care participa sferele senzorial-perceptiva, reprezentarile, imaginatia, afectivitatea, sfera ideativ-simbolica. Toate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici Proiective.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 264 cuvinte
Nr caractere:
7 786 caractere
Marime:
11.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
perceptie, afectivitate, indivizi
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Bogdan Nichifor
Sus!