Sugestopedia, metodă holistică de superînvățare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sugestopedia este:

- Un mod usor, rapid si nestresant de a invata, care stimuleaza rezervele intelectuale (mobilizind pina la 90% din potentialul creierului) si dezvolta abilitatile mintale, in primul rind capacitatea memorarii semifotografice.

- O metoda holistica ce valorifica somaticul si psihicul; constientul si inconstientul; emisfera cerebrala dreapta si cea stinga; factorul rational si cel emotional.

- O metoda in care oferta de informatie, intonatia, muzica, respiratia si ritmurile organice sint sincronizate astfel incit constientul se racordeaza la inconstient, accedind la banca lui de date.

- O metoda utila pentru orice virsta, nivel intelectual sau profesie, pe care o putem utiliza in cadru institutional sau acasa, pe cont propriu.

Sugestopedia o metoda prin care inveti usor si uiti greu...

Sugestopedia ca metoda de invatare extrem de rapida si temeinica a fost elaborata de medicul si psihiatrul bulgar Gh. Lozanov, in Institutul de Sugestologie din Sofia, primele experiente debutind in 1 960. Ea permite asimilarea de material factual (informatii statice si descriptive: cuvinte, expresii, cifre, date, formule, dar si sisteme largi de idei) din orice domeniu. In zeci de scoli de masa din Bulgaria elevii invata in numai doua luni materia unui an scolar, clasele realizind spectaculoase "accelerari ale studiilor". In fosta Uniune Sovietica centrele de sugestopedie sint un fapt curent: programele de invatare a limbilor straine, care folosesc in special manualele redactate de Alexo Novacov muzician, actor si profesor, sint parcurse in trei luni, patru ore pe zi, timp in care cursantii asimileaza 6 000 unitati lexicale si structuri lingvistice, ceea ce reprezinta dublul fondului activ al unei limbi.

In 1969, ziarul Pravda afirma ca "este posibila invatarea unei limbi straine intr-o luna". Un savant japonez anunta ca "Am invatat engleza in 7 zile; franceza in 15". Insusi Lozanov raporteaza ca unii subiecti pot asimila 3 000 de cuvinte pe zi (sa nu uitam ca fondul activ al vocabularului unei limbi este de 2 500 3 000 cuvinte), eficienta invatarii crescind de 5-50 de ori. Centrele de sugestopedie din Berlin si Leipzig au constatat o memorie de durata de peste 90%, cifra pe care o sustin rezultatele lui Lozanov: retine rea materialului este in proportie de 88% dupa 6 luni si 57% dupa 22 luni. Or, dupa o invatare obisnuita, lucrurile stau cu totul alt fel: dupa 6 luni persoana retine 60% din tezele principale, 36% din unitatile logice si 21,5% din materialul textual, pentru ca din materialul pregatit pentru examene sa se prezinte la apel doar 20% dupa numai 15 luni!

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sugestopedia, metoda holistica de superinvatare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 308 cuvinte
Nr caractere:
7 025 caractere
Marime:
11.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
sugestie, metoda holistica, invatare, Sugestopedia
Predat:
la liceu
Sus!