Sociologia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sociologia este stiinta sociala ce studiaza regulile sociale si procesele care leaga si separa oamenii, nu numai ca indivizi dar si ca membri ai asociatiilor, grupurilor si institutiilor. Termenul este un neologism inventat de Auguste Comte.

Sociologia este studiul vietii sociale umane, a grupurilor si societatilor. Este un demers indraznet si de mare responsabilitate, intrucat subiectul ei este rezultatul propiului nostru comportament ca fiinte sociale.

Sociologia poate fi definita ca fiind studiul sistematic al societatilor umane, punand accent in special pe sistemele moderne industrializate.

A invata sa gandim in termeni sociologici inseamna a cultiva imaginatia. Munca sociologica depinde de ceea ce autorul american C. Wright Mills numea imaginatia sociologica. Structura sociala se refera la faptul ca ansamblul social al vietii noastre nu consta doar in insusiri intamplatoare, de evenimente sau actiuni; ele sunt structurate in moduri distincte. Se face o distinctie intre scopul comportamentului ceea ce intentionam sa facem, sa se intample - si consecintele neintentionale. Uneori actiunile intreprinse cu un anumit scop au consecinte care de fapt impiedica indeplinirea acelui scop. Sarcina sociologiei e de a studia echilibrul rezultat dintre reproducerea sociala si transformarea sociala la schimbarile prin care trece aceasta.

Fundalul pe care si-au facut aparitia originile sociologiei il reprezinta seria de schimbari radicale produse de Revolutia Franceza in 1879 si Revolutia industriala in Europa. Factorul cheie a fost folosirea stiintei in locul religiei. In constituirea gandirii sociologice un rol important l-a avut autorul francez Auguste Comte, cel care a inventat cuvantul sociologie (el a folosit de fapt fizica sociala). Credea ca poate cunoste societatea cu ajutorul stiintei, si o considera ultima stiinta care devia din fizica, chimie si biologie.

Printre fondatorii clasici ai sociologiei se disting 6 personalitati: Auguste Comte, Karl Marx, Emile Durkheim, Ferdinand Tonnies, Vilfredo Pareto si Max Weber.

Karl Marx - a incercat si el sa explice schimbarile care aveau loc in timpul Revolutiei Franceze in societate. S-a concentrat asupra legaturii dintre problemele economice si institutiile sociale.

Schimbarile erau legate de dezvoltarea capitalismului.

Emile Durkheim - autor francez. Dupa parerea lui sociologia pentru a deveni stiinta trebuia sa studieze starea economiei si influenta religiei. Primul sau principiu a fost ca sociologia studiaza faptele sociale ca niste lucruri. Credea ca tot ceea ce sustine o societate sunt valorile si obiceiurile impartasite de membrii ei. Diviziunea muncii inlocuieste treptat religia. S-a ocupat de analiza suicidului. Desi se pot aduce obiectii studiului lui Durkheim, acesta ramane o lucrare clasica a carei relevanta pentru sociologie este valabila si azi.

Max Weber - a studiat religiile din China, India si Orientul Apropiat, comparand sistemele religioase. Weber conchidea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sociologia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
619 cuvinte
Nr caractere:
3 307 caractere
Marime:
11.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
societate, reguli sociale
Predat:
la gimnaziu
Sus!