Sănătatea și echilibrul și stilul de viață

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Echilibrul este necesar deoarece acesta afecteaza insasi homeostazia, starea de normalitate a organismului chiar la baza nivelului fiziologic. Corpul uman este un organism remarcabil de mobil. Pe parcursul vietii, o persoana trebuie sa faca fata, sa raspunda unei suite de amenintari, printre care boli, vatamari fizice, stres. Organismul este capabil sa se lupte si sa se adapteze la multe dintre aceste amenintari indreptate asupra propriei identitati si astfel sa revina la starea de normalitate.

Pentru a dobandi aceasta capacitate, organismul cauta in continuu sa mentina echilibrul intre factori constanti, precum temperatura, puls accelerat, TA, continutul de apa si nivelul de zahar in sange. Acest echilibru natural, sau homeostazie, este realizat prin activitatea unor mecanisme automate, din organism. De exemplu, fiintele umane incearca sa-si mentina o temperatura normala la nivelul a 370C. In apa calda, organismul transpira pentru a se racori si astfel incearca sa impiedice deteriorarea din supraincalzire. In apa rece, corpul tremura pentru a accentua activitatea musculara si astfel arde substantele nutritive si produce caldura.

Revenind la starea de echilibru normal, aceasta este de asemenea un factor cheie in vindecarea sau combaterea bolii. Organismul uman se poate regenera in mod automat sau, sa inlocuiasca majoritatea celulelor pe baza unor procese normale. Cand pielea este taiata, noi celule se construiesc in locul celor deteriorate si noile celule sanguine le inlocuiesc pe cele pierdute prin sangerare. Vindecand ranile si inlocuind materialele uzate in procesul vindecarii, corpul reuseste astfel sa revina la starea de homeostazie.

In mod similar se lucreaza si in apararea in fata bolii, pentru a-l readuce la starea de echilibru. Totusi, o astfel de aparare nu este doar o functie a organismului.

Dupa cum am aratat deja, starile emotionale pot genera efecte fiziologice (somatizari) si astfel pot juca un rol important atat in distrugerea cat si in refacerea echilibrului nostru fiziologic. Din punctul de vedere al emotiilor, creierul produce diferite substante chimice care se varsa in fluxul sanguin si afecteaza procesele de homeostazie a organismului.

Deoarece emotiile apar ca raspuns la toate aspectele vietii, se impune cu necesitate mentinerea unui echilibru pe toate dimensiunile sanatatii, fapt important pentru functionarea normala a organismului.

Emotiile accentuate sau pe termen lung si incapacitatea solutionarii adecvate, afecteaza sistemul endocrin, in special glanda tiroida. Pe de alta parte, lipsa alimentelor esentiale in alimentatie, in special iod, conduce de asemenea la tulburarea tiroidiana. Astazi, in Romania, 20% din populatie sufera de tulburare tiroidiana1). Dimensiunile sanatatii pot fi influentate de cativa factori. Un factor evident il constituie accesul la un sistem competent de ingrijire medicala si de educatie sanitara, de care o persoana poate beneficia nu doar din perspectiva fizica cat si mentala ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sanatatea Si Echilibrul Si Stilul De Viata
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
939 cuvinte
Nr caractere:
5 367 caractere
Marime:
6.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!