Rolul Opiniei Convingerii și Atitudinii în Determinarea Comportamentului Uman

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuvinte cheie 3
Introducere 4
Conceptul de rezistenta psihica 5
Ce este stabilitatea psihica 6
Rezistenta si stabilitatea psihica in ansamblu 7
Manipularea ca atac asupra psihicului,
si rezistenta la manipulare 8
Concluzie 9

Extras din referat:

Cuvinte cheie

Psihicul uman: Psihicul uman este o alcatuire de termeni greu de definit, dar care joaca un rol importanat in modul de abordare si de perceptie al propriei persoane si al vieti, este o formă a vieţii de relaţie, un fenomen inseparabil legat de structurile materiale, o reproducere în subiectiv a realitătii obiective, un produs al condiţionărilor şi determinărilor socio-istorice şi socio-culturale.

Rezistenta psihica: o definim ca limita pana la care psihicul individului are capacitatea de a raspunde functional si adaptiv la solicitari prelungite ale mediului. Altfel spus, rezistenta psihica poate fi definita ca pragul de intensitate si durata a solicitarilor mediului, pana la care raspunsurile elaborate de psihicul uman la aceste solicitari raman in limite functionale si de adaptare. Aceasta valoare a rezistentei psihice a individului poate fi rezultatul evolutiei lui spontane sau poate fi dezvoltata printr-o antrenare speciala.

Stabilitate psihica: capacitatea psihicului uman de a se manifesta in mod normal in urma actiunilor sau inactiunilor asupra sa. “sanatatea mintala”

Manipularea: mijloc de a obtine rezultatele scontate de la ceilalti prin a-i determina sa rationalizeze si sa analizeze încât vor descoperi ca cea mai mare satisfactie este de a face pe plac unei persoane sau unui grup.

Manipularea psihologica: este un tip de influienta sociala care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive,pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și inselatoare.

Introducere

Incă înainte do parcurgerea acestei teme, s-ar putea naste, legitim, cel puţin două întrebări. De ce ne interesează studierea conţinutului şi mecanismelor psihice de producere a opiniei, convingerii şi atitudinii? Şi de ce cele trei tipuri de produse psihice sînt tratate împreună? Foarte pe scurt, răspunsurile la cele două întrebări pot fi formulate astfel:

1) pentru că cele trei produse psihice au roluri esenţiale în determinarea comportamentului uman ;

2) pentru că toate trei se construiesc pe aceeaşi „linie tehnologică" psihică. Vom încerca, în continuare, să argumentăm, pe larg, cele două răspunsuri.

Rolul opiniei, convingerii şi atitudinii în determinarea comportamentului uman

Afirmam intr-o temă anterioară că activitatea de influenţare a unui om sau grup de oameni de către un alt om (sau grup de oameni) vizează, in ultimă instanţă, producerea unor comportamente. Este lesne de observat că viaţa noastră este puternic populată cu acţiuni de influenţare, pe care le declanşăm sau le receptăm. Sintem, cu sau fără voia noastră, în roluri de actori sau spectatori, in mijlocul unui păienjeniş de influenţe, deliberate sau spontane, corecte sau incorecte, conştiente sau nu, mai bine sau mai stîngaci construite. In contextul acestei teme, şi al întregului curs, de altfel, ne interesează influenţele deliberate, sistematice, realizate în cadre organizatorice prestabilite şi care vizează obţinerea unor comportamente dezirabile social. Avem în vedere, în principal, două tipuri importante de activităţi sociale, în care se exercită aceste influenţe: conducere şi educare. încercăm să furnizăm informaţii şi să determinăm achiziţionarea de competenţe psihosociale care să permită viitorului ofiţer, maistru militar sau sub¬ofiţer să-şi mărească eficacitatea propriei acţiuni de influenţare organizata a oamenilor din subordine.

Conceptul de rezistenta psihica

Activitatile militare moderne nu mai au ca rezultat mari pierderi umane ca urmare a confruntarii deschise ci datorita altor metode neconventionale. Una dintre aceste metode este influentarea psihica de care „beneficiem" cu totii in general si cei care desfasoara activitati deosebite (din punct de vedere decizional, actional sau sub raportul rezistentei).

Prin programarea genetica specifica de care dispune, omul este un univers bio-psiho-social capabil pentru actiuni cu finalitati constructive.

Orice activitate are doua componente, una cognitiva si una actionala. Asupra acestora actioneaza latura emotional-motivationala a fiecaruia, cu rol stimulator sau dimpotriva inhibitor. Aici apare problema: cum sa motivezi un om sa sara de buna voie dintr-un avion ajutat doar de un „clopot de pinza"? in plus el trebuie sa poarte echipament, munitie si armament. Nu este deloc simplu si totusi acesti oameni sunt antrenati sa faca asta zilnic. Cine sunt ei si de ce o fac? Sunt parasutisti iar activitatea lor este una care necesita o pregatire acerba si continua. Militarii sunt instruiti si antrenati treptat sa faca lucruri pe care poate nici nu visau ca le vor face. Aceasta situatie apare pentru ca nu te poti naste militar ci devii prin munca si disciplina. In razboiul modern nu se mai poate planifica o actiune terestra fara a executa actiuni in adincimea teritoriului inamic ce urmeaza a fi transformat in cimp de lupta defensiva sau ofensiva. Locul si rolul militarilor este, prin viteza de reactie si capacitatea de organizare, acela de a participa alaturi de celelalte forte operationale in vederea descurajarii oricarui inamic. Pentru a ne putea bucura de trupe bine pregatite si gata de interventie acestea trebuie sa dispuna de suportul logistic, de pregatire de specialitate si de o buna rezistenta fizica si psihica.

Bibliografie:

www.google.md;

Manual psihologie si pedagogie militara;

www.sfatulmedicului.ro

www.wikipedia.com

Observații:

MINISTERUL APARARII AL REPUBLICII MOLDOVA

ACADEMIA MILITARA A FORTELOR ARMATE ALEXANDRU CEL BUN

CATEDRA STIINTE UMANISTICE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Opiniei Convingerii si Atitudinii in Determinarea Comportamentului Uman.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 922 cuvinte
Nr caractere:
17 608 caractere
Marime:
28.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Bulat Valeriu
Sus!