Reprezentarea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definitie si carecterizare generala

Notiunea de reprezentare se foloseste pentru a exprima doua realitati psihice distincte: una tine de produs alta de proces. Reprezentarea ne ofera informatii despre obiecte si fenomene chiar si in lipsa acestora, deoarece individul a internalizat si actualizat aceste informatii. Atat reprezentarea ca produs cat si ca proces au doua surse: memoria de lunga durata si imaginatia. Trecerea dintre perceptie si reprezentare se realizaeaza prin efectele de urma si imaginile consecutive. Reprezentarea semnifica desemnarea a ceva prin altceva, substituirea unei multimi prin alta multime, a unui obiect printr-o imagine, schema.

Imaginea consecutiva este expresia efectului de urma in momentul in care receptam o forma sau o configuratie. Atunci cand ne concentram privirea asupra unei figuri timp de cateva secunde, de exemplu asupra unui cerc alb pe font negru, iar apoi ne-o proiectam pe perete sau inchidem ochii vom continua sa avem imaginea figurii, dar in culori opuse, va fi un cerc negru pe font alb. Imaginea consecutiva a unei forme sau configuratii va aparea in culoare complementara fata de culoarea originala. Cand culoare figurii este cea originala in imaginea consecutiva, aceasta se numeste pozitiva. Cand culoare figurii este in contrast cu cea originala, imaginea este secundara. Un alt tip de imagine sunt imaginile eidetice care sunt invieri ale perceptiei, in absenta obiectului; ele apar intotdeuna in culoarea originala, iar frecventa lor este mai mica decat a celorlalte tipuri de imagini.

In psihologia cognitivista reprezentarea este parte integrata a inteligentei si este definita ca procesare si operare cu simboluri. Constituirea acesteia se realizeaza in mare parte spontan, mecanismele de fixare fiind activate de diferite semnale externe sau interne si in contextul unui proces de invatare. Formarea reprezentarilor are un caracter activ si selectiv.

Proprietatile reprezentarilor

Aceste proprietati sunt: intensitatea, stabilitatea, gradul de completitudine, gradul de relevanta, gradul de generalitate, caracterul legaturii designative. Intensitatea reprezinta forta imaginii care se evidentiaza prin prospetime, claritate, contrast. Din punct de vedere neurofiziologic intensitatea reprezentarii depinde de cat de bine a fost fixata si pastrata imaginea in memoria de lunga durata. Stabilitatea reprezinta durata mentinerii unei reprezentari in mintea unei persoane. Durata mentinerii unei reprezentari in campul vizual este scurta deoarece aceste reprezentari sunt inlocuite de altele si tot asa. Durata unei reprezentari depinde de mai multe coditii: intensitatea, semnificatia obiectului, gradul de familiaritate, modul de producere, raportul mobilitate-inertie, raportul intuitiv-formal, locul si rorlul reprezentarii, capacitatea de autoreglare voluntara. Gradul de completitudine reprezinta volumul informatiei reprezentarii acesta depinzand de numarul elementelor si caracteristicilor retinute. In functie de acest grad sunt trei tipuri de reprezentari: reprezentari cu un grad inalt de completitudine, reprezentari cu un grad mediu de completitudine si reprezentari cu un grad scazut de completitudine. Gradul de relevanta reprezinta semnificatia informatiilor sau a insusiirilor imaginii. Gradul de generalitate in care reprezentarea selecteaza cele mai comune si repetabile insusiri ale obiectelor. Caracterul legaturii designative reprezinta legatura dintre ceea ce numim model informational intern si realitatea obiectiva externa. Se poate realiza in doua forme: directa si indirecta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reprezentarea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
951 cuvinte
Nr caractere:
5 282 caractere
Marime:
17.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
psihologie, informatie, perceptie
Predat:
la liceu
Sus!