Psihologiile Umaniste

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Psihologiile umaniste. Psihoterapiile bazate pe acestea si activitatea de cunoastere psihosociologica si influentare educativa a elevilor De la inceput atentionam ca profesorul, cadrul didactic in general, nu este psiholog. Ideal ar fi ca fiecare scoala sa aiba psiholog scolar care are definite o complexitate de activitati si sarcini de mare importanta, incepand de la colaborarea cu conducerea scolii si cu fiecare dintre cadrele didactice, precum si activitatea sa in randul elevilor. In marea diversitate a termenilor care ne dau progresiv o imagine despre marea diversitate si complexitate a psihologiei si a subramurilor sale, prezentam conceptul de psihologie sociala si legat de acesta, cel de psihosociologie, ca domeniu interdisciplinar de cunoastere stiintifica a interactiunii comportamentelor si proceselor psihice umane.

In Dictionarul de psihologie (Doron R., Parot F., 199 p. 632), la definirea termenului de psihologie sociala este reprodusa o definitie a lui R. Daval, in care psihologi sociala este definita ca o stiinta a actiunii, care dupa unghiul de perspectiva poate aparea ca o stiinta a comportamentului sau ca stiinta pentru agentul in situatie si ea este apoi comentata atat ca stiinta cat si ca arta, prin aceea ca vizeaza nu doar cunoasterea, ci si aplicarea celor cunoscute.

Psihologia sociala studiaza cum se desfasoara si cu ce rezultate se finalizeaza interactiunea comportamentelor individuale si cum se finalizeaza: ce rezulta in plan spiritual din traiul laolalta al oamenilor, din actiunea lor comuna; ce efecte au asupra personalitatii comportamentele din trecut ale altora; cum influenteaza interactiunea comportamentala prezenta conduita viitoare a oamenilor si a grupurilor umane; care sunt starile si procesele psihice colective, situatia de grup, personalitatea sub raportul conditionarii socio-culturale. Profesorul in afara psihologului scolar specializat sau a psihoterapeutului nu este un psihoterapeut in sensul institutional si nici nu trebuie sa depaseasca limitele de competenta. Dar, in acelasi timp, in multe privinte el trebuie sa aiba capacitatile, virtutile unui psihoterapeut (ca si cadru didactic), tocmai prin marea sfera de influentare, atat ca numar de persoane (elevii, institutia, comunitatea) cat si ca durata (mare parte a timpului sau este ocupat de activitatea profesionala). Aceasta, pentru ca el urmareste formarea, implinirea personalitatii elevului si o buna integrare sociala a acestuia.

Psihoterapia consta in aplicarea metodica a unor tehnici psihologice determinate pentru restabilirea echilibrului afectiv al unei persoane. E cunoscut faptul ca mai ales la elevi, la adolescenti, acest echilibru afectiv este esential pentru ca, intr-un sens mai restrans, anumite psihopatii, stari mentale patologice, se manifesta tocmai datorita deviatiilor caracteriale (tinand de afectivitate, vointa), care determina conduitele antisociale, fara culpabilitate aparenta.

Notiunea de ...

Bibliografie:

Alexandru Huditeanu : "Devianta comportamentala la elevi",Editura Psihomedia,Sibiu,2001

Alexandru Huditeanu : ''Metode de cunoastere psihologica a elevilor ",Editura Psihomedia , Sibiu, 2001

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologiile Umaniste
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
5 500 cuvinte
Nr caractere:
28 831 caractere
Marime:
25.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihologie, studii
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!