Psihologia românească și școlile de psihologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

V. Conta emite Teza Fatalismului - sufletul ca functie se descopera inmateric. Imaginatia poate fi ranforsativa (imaginile obiectelor externe sunt reactualizate fara sau in afara experientei idemice), creativa (via emotii) si inventiva (teleotopica). C. Leonardescu observa ca sufletul influentat exclusiv de unitatea tuturor partilor corpului e doar rezultatul impactului fiintei cu Lumea si nu un produs supra-natural. N. Vaschide initiaza psihofiziologia organelor de simt, psihopatologia, psihologia activitatii mentale morbide.

C. Radulescu - Motru inaugureaza la Bucuresti cursul de Psihologie Experimentala in 1897. E necesara o noua emancipare a psihologiei - evadarea de sub tutela fiziologiei - stiinta care a contribuit in crasa masura la prima secesiune a psihologiei in raport cu metafizica spiritualista dar care tinde sa o ingereze ca pe un simplu capitol. Universul reprezinta o finalitate imanenta ceruta imperios de conservarea personalitatii.

psihogeneza parezelor provocate prin intermediul imaginatiei in cazuri de isterie psihopatologia limbajului psihoterapia fonocromia hipnagogia C. Parhon e autorul primului tratat de Endocrinologie din lume (1909). Secretiile endocrine pot influenta atat intensitatea cat si viteza proceselor psihice. D. Draghicescu initiaza cursul de Psihologie Sociala pe temeiul ca stiinta psihologiei trebuie sa tinda spre o psihologie inter-individuala. Psihologia de dupa A II - a Conflagratie Mondiala Scoala de la Bucuresti C. Radulescu-Motru deschide in 1906 Laboratorul de Psihologie Experimentala. A relevat legatura proceselor psihice cu cele fiziologice. M. Ralea fondeaza Asociatia Psihologilor din Romania. Orgia de idei a permis o dialectica a naturalului si artefactului. Animalul se comporta extatic sau instinctiv - dupa expresia lui Scheler - fata de mediu in timp ce omul are virtutea de-a se comporta ascetic in raport cu impulsurile naturii. Perceptia e un act suspensiv in opozitie cu reflexul care e o descarcare imediata. Curba evolutiei se desemneaza de la izbucnire la amanare - orice cucerire psihica superioara se traduce printr-o sistare a cursului spontaneitatii naturale ca prezumare a nevoii de-a introduce termeni intermediari intre stimulare si actiune. Gh. Zapan a fost sedus de fizica teoretica a lui Albert Einstein pe care l-a audiat la Berlin (1930). Pornind de la celebra Teorie a Relativitatii a savantului german de origine evreu, Gh. Zapan a elaborat si verificat experimental Teoria Spatiului si Timpului Psihic (1935). S-a dezvoltat astfel viziunea cosmica asupra fenomenelor psihice prin Teoria Relativitatii omonime. Asa cum in fizica relativista timpul se anemiaza in campurile gravitationale puternice pentru observatorul care priveste fenomenele dintr-un punct cu camp de gravitatie inferior in psihologie timpul saturat perceput intens si continuu de pilda reprezentat prin durata unui ton potent pare subiectiv mai ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologia Romaneasca Si Scolile De Psihologie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
808 cuvinte
Nr caractere:
4 413 caractere
Marime:
7.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!