Psihologia religiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Introducere

Religia o constituit inca de la inceput o problema preocupanta pentru Freud. In cele ce urmeaza dorim sa realizam in primul rand o prezentare acurata a perspectivei freudiene asupra acestui fenomen, deasemenea vom descrie pe alocuri si perspectiva opusa, dar cu siguranta nu ne putem propune sa oferim un raspuns clar intrebarii din titlu, ci mai degraba ne-am propus o cunoastere mai nuantata a celor doua puncte de vedere, dintr-o dorinta de a ne apropia mai mult de adevar.

Astfel desi Freud a fost fascinat de problema religiei inca de la inceput, el nu a tratat-o in lucrarile sale decat mai tarziu. Este vorba in primul rand de problema tatalui, tratata extrem de amplu in Totem si Tabu, in 1912-1913(Opere 5-n.t.), si reluata pornind de la un exemplu particular in Moise si religia monoteista.Trei eseuri (1932-1938) (Opere 5 - n.t.). Trebuie mentionate de la inceput inca doua scrieri ale magistrului care au un carcater oarecum special si anume, Viitorul unei iluzii, publicat in 1927, (Opere 4 - n.t.) in care acesta examineaza amanuntit chestiunea religiei, precum si Discomfort in cultura,(1929) (Opere 4 - n.t.) consacrata problemei fericirii, pe care Freud o considera de neatins, si exigentelor exorbitante impuse subiectului uman de catre organizarea sociala.

Teoriile psihologice prezentate in aceste lucrari sunt larg cunoscute, precum si foarte influente in numeroase cercuri, iar ceea ce ne-am propus este pe langa a le prezenta pe scurt, este sa indicam locurile unde am identificat erori, insa in mod special sa subliniem erorile ce s-au produs in interpretarea teoriei freudiene asupra religiei. In acest mod dorim sa argumenam, ca desi aceste teorii ne ofera informatii valoroase despre motivul pentru care oamenii cred in Dumnezeu, ele nu pot prin natura lor, sa confirme sau sa infirme adevarul existentei lui Dumezeu si nici nu pot decide daca Dumnezeu s-a revelat sau nu pe sine in persoana lui Isus Hristos.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologia religiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 765 cuvinte
Nr caractere:
13 259 caractere
Marime:
20.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
Psihologia religiei, religie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!